Kesk. Honkonen: 10-vuotiaan terveystietojen salaaminen estää vanhempia huolehtimasta lapsestaan

Tiedote 2.11.2017, julkaistavissa heti

Viime päivinä on puhuttanut sosiaali- ja terveysministeriön linjaus 10-vuotiaan lapsen itsemääräämisoikeudestaan koskien omaa terveydenhoitoaan Ministeriön linjauksen mukaan 10-vuotiaan lapsen vanhemmat eivät ole oikeutettuja näkemään lastaan koskevia terveystietoja sähköisessä Omakanta-palvelussa. Linjausta on alettu noudattamaan myös muualla terveydenhuollossa. Näin tietyissä tapauksissa vanhempien ei myöskään ole mahdollista varata lapselle lääkäriaikaa tai muuttaa aikaa, kun lapsi on täyttänyt 10 vuotta.

-Tämä on todella erikoinen linjaus ja on vaikea ymmärtää miten 10-vuotias kykenisi päättämään täysin itsenäisesti omasta hoidostaan ja huolehtimaan lääkityksestään. Vanhemmilla tulee olla oikeus ja mahdollisuus huolehtia lapsestaan ja kantaa vastuuta lapsensa elämään vaikuttavista päätöksistä, kuten terveysasioista. Esimerkiksi 15 vuoden ikäraja olisi sen sijaan jo ymmärrettävämpi. Jo nyt ilman tätä linjausta lääkärin on ollut mahdollista estää tiettyjen tietojen luovuttaminen vanhemmalle, jos lapsen etu sitä vaatii, sanoo keskustan kansanedustaja Petri Honkonen.

-Erityisen pöyristyttävää on myös se, että linjausta tehdessä mietinnässä oli 3-15 vuoden ikähaarukka. Ministeriössä oli siis harkinnassa, että 3-vuotias olisi itse päättänyt terveydenhuollostaan. Tämä on käsittämätöntä, Honkonen toteaa.

-On tärkeää, että tällaisten linjausten lähtökohtana on lapsen kuulluksi tuleminen ja lapsen osallisuus omaa terveydenhoitoa koskevissa ratkaisuissa. Lasten yksilöllisyys on kuitenkin otettava huomioon. Valmiudet tehdä omaa terveyttä koskevia ratkaisuja vaihtelevat alle 15-vuotialla suuresti ja on vastuutonta kieltää vanhempia osallistumasta näihin ratkaisuihin, Honkonen toteaa.

Honkonen on jättänyt asiasta kirjallisen kysymyksen sosiaali- ja terveysministeriölle.

 

Lisätietoja

Lisätietoja
Petri Honkonen
Kansanedustaja
040-8397776