Mielen hyvitystä

Kolumni Sampo-lehteen 14.1.2016

Kyllä minäkin mieleni hyvitin, kun tasavallan presidentti uudenvuoden puheessaan mainosti Saarijärven ylpeyttä Mustikka-Oscaria. Oscar osoitti reipasta raivaajahenkeä, ja keräsi mukavat tienestit lähtemällä rohkeasti mustikkametsään. Oscarista tuli nopeasti some-ilmiö, jossa hänen aktiivisuutensa sai ansaittua mainetta. Hän myös kanavoi sen oikein toisten Saarijärven keskuskoulun oppilaiden innostamiseen. Yhteistyö Korhosen Marjan kanssa on tuonut paljon hyvää palautetta kouluista eri puolilta maata. On siinä nuoressa miehessä mallia muillekin.

Oscarin yrittäjämäinen ote oli muutama vuosikymmen sitten aivan tavallista. Jos nuorella oli mieli kerätä tienastia, oli lähdettävä töihin, vaikka sitten marjametsään. Näin minulle totesi loppiaisen alla eräs saarijärveläinen isäntämies. Toivotaan, että Oscarin aktiivisuudesta syntyy laajempikin ilmiö. Itselläni oli nuorempana todella onnellinen tilanne, kun sain aina kesätöitä. Jälkeenpäin ajatellen se oli kyllä aikamoinen siunaus. Pylkönmäen ja Saarijärven navetat tulivat kesälomittajalle tutuksi. Maitoa lypsettiin, kerran Peltokylällä jopa pesuvettäkin sekaan. Se sattumus riipii vieläkin. Oppia oli sekin.

Saarijärvellä avattiin viime viikolla uusi päiväkoti, ja uutta ikäihmisten palvelutaloa rakennetaan. Investoinnit ovat kovia, mutta vaikeana aikana tällaiset julkiset investoinnit pistävät potkua kansantalouteen. Onneksi Saarijärvellä saatiin näiden hankkeiden aliurakoita myös paikallisille yrittäjille. Nyt on saatu useille Saarijärveläisille lapsille hyvät ja turvalliset tilat kasvuympäristöksi. Iloitsen myös siitä, että sain olla mukana valtionavustuksen hakemisessa päiväkotihankkeelle. Taustalla oli teknisen johtajan erinomainen pohjatyö ja rahaa saatiin.

Julkista rakentamista on liikkeellä myös muissa kunnissa. Kannonkoski laittaa paikkoja kuntoon kovaa tahtia. Karstulassa ja Saarijärvellä on edessä isoja kouluinvestointeja. Saman pöydän ääressä saattaisi löytyä hyötyjä ja tehokkuutta.

Metsänhoitoyhdistys Keski-Suomen valtuusto oli koolla joulun alla Saarijärvellä. Sain vierailla tilaisuudessa ja mukaan tarttui muutama huolestunut viesti. Liikennevirasto suunnittelee junien puunkuormauspaikkojen vähentämistä. Tälle seutukunnalle jäisi ainoastaan Suolahti kuormauspaikaksi. Tätä ei voi hyväksyä, junaliikenteen on oltava jatkossakin kilpailukykyinen vaihtoehto puunkuljetuksissa. Äänekosken valmistuva biotuotetehdas on seutukunnalle aikamoinen mahdollisuus ja toivon, että seudun kunnat ottavat siitä kaiken irti. 

Hyvää alkanutta vuotta Sampon lukijoille!

Petri Honkonen

Kansanedustaja

 

Facebook Twitter Instagram