Petrin viikkokirje 7/2019

Perustuslakivaliokunta on ollut menneellä vaalikaudella yhä enemmän ja enemmän poliittisen julkisuuden keskiössä. Tämä on muutos verrattuna entiseen, jolloin lakiesitysten perustuslakitarkastelu oli rutiini, joka ei juuri julkisuuden kautta kansalaisten arkea häirinnyt. Suomessa on käytännössä kymmenkunta perustuslakiasiantuntijaa, jotka antavat lausunnon perustuslakivaliokunnalle kaikista niistä lakiesityksistä, jotka sitä vaativat.

Suurimmat perustuslakivaliokunnassa tällä hetkellä käsittelyssä olevat asiat ovat sote-uudistuksen lakipaketit ja tiedustelulait. Tiedustelulakien käsittely täysistunnossa lykkääntyi tällä viikolla eteenpäin. Syy oli erikoinen: eräs perustuslakivaliokunnan vakioasiantuntija lähetti twitterissä twiitin, jossa arvosteli hallintovaliokunnassa ja puolustusvaliokunnassa laadittuja mietintöjä tiedustelulaeista. Hänen mukaansa valiokunnat eivät olleet noudattaneet perustuslakivaliokunnan näkemystä. Tämän johdosta puhemiehen johdolla päädyttiin lähettämään mietinnöt uudelleen valiokuntiin ja perustuslakivaliokuntaan, jossa samat asiantuntijat antava tiedustelusta lausunnot.

Prosessissa kaikista vaarallisinta on se, että yhden professorin twiitti saa eduskunnan pomppimaan sinne tänne. Puhemiehen pitäisi johtaa jämäkästi eikä antaa johtaa eduskuntaa ulkoa käsin. Jos tämä perustuslailla politikointi tulevalla vaalikaudella ei yhtään rauhoitu, ennustan että koko eduskunta ja poliittinen päätöksentekojärjestelmämme ajautuu kriisiin, kun mitään uudistuksia ei voida viedä läpi.

Huomenna lauantaina Saarijärvellä hiihdetään Keski-Suomen maakuntaviesti. Minut on pyydetty kilpailun suojelijaksi, minkä otan perinteikkäässä, maakuntahenkeä nostattavassa kisassa kunnia-asiana. Nähdään Kusiaismäen lumilla huomenna!