Sampon kolumni

Energinen Saarijärvi

 

Lueskelin Saarijärven kaupunginvaltuuston vuonna 2010 hyväksymää energiatehokkuuden toimintasuunnitelmaa. Siinä todetaan, että Saarijärven kaupunki ja työ- ja elinkeinoministeriö ovat allekirjoittaneet vuonna 2008 energiatehokkuussopimuksen, jolla säästetään kaupungin energiankulutuksesta vuosina 2008-2016 yhteensä 9%. Olisi mielenkiintoista tietää onko tavoitteeseen päästy tai onko kenties pistetty paremmaksi nyt, kun tarkastelukausi on lopuillaan. Toimenpiteitä on tehty ja tätä on jatkettava. Asia on erityisen ajankohtainen, kun pääministeri Juha Sipilän hallitus valmistelee maallemme uutta energia- ja ilmastostrategiaa. Siinä määritellään keinot ja tavoitteet, Pariisin ilmastosopimuksen edellyttämien hiilidioksidipäästöjen vähennysten toteuttamiseksi. Suomen tavoitteena on, että koko Suomen käyttämästä energiasta 50% on uusiutuvaa vuoteen 2020-luvulla.

 

Saarijärven kaupunginvaltuusto käsitteli edellisessä kokouksessaan maalämpöjärjestelmän hankintaa Pylkönmäen palvelutalo Iltaruskoon. Iloitsin siitä, että järjestelmän toimittaa paikallinen yritys JDA-LVI asennus. Sen lisäksi järjestelmä on huoleton eli vaatii vain vähän huoltoa ja henkilöstöresurssia. Tästä eteenpäin kyseisen kiinteistön lämmitysenergiassa paikallisuus on kuitenkin vähäisempää. Osa maalämpöjärjestelmän tuottamasta lämmöstä tulee Pylkönmäen jykevästä maaperästä ja loput valtakunnan sähköverkosta. Aiemmin kyseinen kiinteistö lämpeni useiden muiden kaupungin kiinteistöjen tavoin paikallisella puuhakkeella, paikallisen yrittäjän urakoimana. Hakekattilakin saattoi olla Aritermin tehtaan toimittama. Nyt suljettavasta aluelämpölaitoksesta lämpönsä ostaneet Pylkönmäen kiinteistöt siirtynevät sähkö- tai öljylämmitykseen.

 

Saarijärven Kaukolämpö Oy on tehnyt parin viime vuoden ajan erinomaista työtä. Kaukolämmön hintaa on laskettu kahdesti ja kaukolämpö on Saarijärven keskustaajamassa nyt erittäin kilpailukykyinen lämmitysmuoto. On hienoa, että yhtiön hyvä kannattavuus hyödyttää näin kaukolämmön asiakkaita eli saarijärveläisiä kotitalouksia ja yrityksiä. Ja mikä parasta, yhtiön käyttämä polttoaine on lähes täysin kotimaista ja rahat jäävät aluetalouteen, eivätkä valu ulkomaille. Kotimainen energia on myös huoltovarmuustekijä. Kansallisen energiapolitiikan suunta on jo vuosia ollut riippuvuuden vähentäminen tuontienergiasta. Tätä tavoitetta ovat tukeneet lähes kaikki halki poliittisen kentän. Jostain syystä nyt näyttä siltä, että jotkut saarijärvelläkin toimivat puolueet ovat innokkaita korvaamaan paikallista energiaa ulkomaisella.

 

Saarijärvellä on aika tarkastella energian käyttöä laajempana, kuin pelkästään kaupungin budjetin investointi-osiossa näkyvänä kulueränä. Tarvitsemme uuden energiastrategian. Paikallisen energian hyödyntäminen työllistää ja tuo tulovirtoja niin metsäkoneurakoitsijoille, kuljetusyrittäjille ja metsänomistajillekin. Loppujen lopuksi se näkyy verotuloina kaupungin kukkarossa. Kaiken muun hyvän lisäksi se korvaa fossiilisia ulkomaisia polttoaineita, kotimaisilla vähäpäästöisillä tuotteilla.

 

Takkatulen loimua toivotellen

Petri Honkonen

Saarijärveläinen kansanedustaja