Viikkokirje vko 41

Viikkokirje vko 41

Tällä aurinkoisella syysviikolla on meno ollut tavalliseen tapaan vauhdikasta. Tiistaina vietiin ensi vuoden budjetin keskustelu loppuun ja käytin siellä pari puheenvuoroakin. Oppositio kritisoi voimakkaasti leikkauksia ja esitti jopa hieman törkyisiä väitteitä kärkihankkeiden sopivuudesta nykyaikaan. Esimerkiksi maaseudun investointeja vähäteltiin demareiden toimesta. Kuten Sipilä totesi, maaseudulla tehdään miljardin investoinnit vuosittain, mikä ei ole lainkaan vähättelemisen arvoinen asia.

Biotalous on kärkihankkeista merkittävimpiä. Biotalous tulee ajatella laajasti. Se on kiertotaloutta, luonnonvarojen kestävää hyödyntämistä ja myös teknologiaa. Esimerkiksi Ponsse on yksi merkittävimpiä biotalousalan yrityksiä Suomessa.

Oppositio on kritisoinut, myös aiheellisesti, aikeita kiristää vanhustenhoivan hoitajamitoitusta 0.5 hoitajasta per asiakas 0.4 hoitajaan. Tämä on todella kurja juttu. Toisaalta osa kunnista on tätä toivonut, sillä se tarjoaa joustavampia tapoja käyttää hoivahenkilöstöä eri hoitomuotojen, kuten kotihoidon ja osastohoivan, välillä. Joustavuus olisi hyvä asia, kunhan se ei tarkoita sitä, että minimistä tulee kaikkialla maksimi.

Tapasin tällä viikolla mm. oppisopimuskouluttajien edustajia. Sain tietooni hätkähdyttäviä lukuja. Oppisopimuskoulutusta peruskoulun päättäneiden nuorten osalta laajentamalla voisi saavuttaa kymmenien miljoonien säästöjä. Samaan aikaan monien nuorten opiskelumotivaatio ja työelämätaidot paranisivat melkoisesti. Aion tehdä töitä tämän puolesta.

Jätin perjantaina ensimmäisen kirjallisen kysymykseni hallitukselle. Uusi kestävän metsätalouden rahoituslaki, eli tuttujen kesken Kemera-laki, tuli voimaan 1.6. tänä vuonna. Hakemuksia käsittelevä Metsäkeskus on ruuhkautunut pahoin, kun käsittelyyn on luotu uskomaton byrokratia ja paperinpyöritys. Metsänomistajat saavat hakea kahteen kertaan metsänhoidon hankettaan ja jokaiseen päätökseen vaaditaan neljän eri virkamiehen nimi. Tällä vuosikymmenellä ei pitäisi enää tällaista tapahtua, että uutta luodessa byrokratia lisääntyy. Uskon, että hallitus tarttuu tähän.

Hyvää viikonloppua!