Eduskuntatiedotus: Honkonen: Koulujen pitää opettaa demokratiaa ja tasa-arvoa

EDUSKUNTATIEDOTUS RIKSDAGSINFORMATIONEN 20.4.2016

Honkonen: Koulujen pitää opettaa demokratiaa ja tasa-arvoa

Kansanedustaja Petri Honkosen (kesk.) mielestä kouluissa pitäisi puhua enemmän demokratiasta, tasa-arvosta ja muista perusarvoista. Honkonen puhui aiheesta Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen istunnossa Strasbourgissa tiistai-iltana.

Yleiskokouksen käsiteltävänä oli demokraattista kansalaisuutta koskeva raportti, jossa suositellaan, että Euroopan neuvoston jäsenmaat lisäisivät kouluissa arvoja käsittelevää opetusta. Itse opettajana työskennellyt Honkonen kannatti ajatusta.

”Oppilaiden on tärkeä oppia käytännössä, mitä demokratia ja tasa-arvo tarkoittavat, ja että esimerkiksi neuvotteleminen kuuluu demokratiaan. Koulujen ei myöskään pitäisi pelätä politiikkaa tai sitä, että tunneilla kerrotaan poliittisesta toiminnasta. Läpinäkyvä ja toimiva puoluejärjestelmä on demokratian perusedellytys, mutta yhtä lailla tarvitaan kansalaisjärjestöjä, joista myös pitää kertoa kouluissa”, Honkonen totesi.

Euroopan neuvoston parlamentaarinen yleiskokous on koolla Ranskan Strasbourgissa 18.–22.4.2016. Yleiskokouksen koko esityslista sekä käsittelyn pohjana olevat raportit tiivistelmineen ovat luettavissa osoitteessa http://website-pace.net/en_GB/web/apce/plenary-session . Yleiskokouksen istuntoja voi seurata myös suorina verkkolähetyksinä saman nettisivun kautta.

Vuonna 1949 perustettu Euroopan neuvosto on maanosan vanhin ja laajin poliittinen yhteistyö- ja ihmisoikeusjärjestö. Jäsenmaiden kansanedustajista koostuva yleiskokous tekee aloitteita ja antaa suosituksia, joiden pohjalta ministerikomitea päättää asioista. Parlamentaariseen yleiskokoukseen osallistuu jäsenet ja varajäsenet yhteen laskien yli 700 kansanedustajaa eri maista.

Lisätiedot: Kansanedustaja Petri Honkonen 040 839 7776