Honkonen: Yleisradioyhtiöt tärkeitä kamppailussa valeuutisia vastaan

Kansanedustaja Petri Honkonen (kesk.) on valittu Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen raportoijaksi selvittämään julkisen palvelun yleisradioyhtiöiden roolia median murroksessa. Yleiskokouksen kulttuurikomitea päätti Honkosen valinnasta perjantain kokouksessaan 22.9.2017. Honkosen raportin työotsikko on ”The importance of public service broadcasting in the context of fake news, agitation and propaganda”.

”Internet on tehnyt mahdolliseksi valeuutiset, propagandan ja kansankiihotuksen. Materiaalia tuotetaan ja levitetään ilman, että sen paikkansapitävyyttä tarkistetaan perinteisen journalistisin menetelmin. Julkisen palvelun yleisradioyhtiöt ovat eturintamassa kamppailussa oikean ja riippumattoman tiedon puolesta”, Honkonen toteaa.

Myös kaupallisilla yhtiöillä on osaamista ja voimavaroja laatujournalismiin, mutta toisinaan mediatalojen omistajilla on omia poliittisia pyrkimyksiä tai he ovat mukana liiketoimissa, joita faktantarkastus ei palvele.

Raporttialoitteen allekirjoittaneet eurooppalaiset kansanedustajat ovat kuitenkin huolissaan myös yleisradioyhtiöiden kohdistuvasta poliittisesta painostuksesta.

”Raportin tarkoitus on arvioida julkisen palvelun yleisradioyhtiöiden toimintaympäristö Euroopan neuvoston jäsenmaissa ja luoda suosituksia, jotka auttaisivat niitä ylläpitämään riippumattomuutensa. Vahvat journalistiset koneistot ja pitkät perinteet laatujournalismista nousevat arvoonsa, kun netti täyttyy yhä enemmän käyttäjien itsensä tuottamasta informaatiosta. Tämä tosin asettaa myös yleisradioyhtiöiden omalle journalismille laatuvaatimuksia, viihteellistämisen ja sensaatiohakuisuuden ristipaineessa”, Honkonen sanoo.

Vuonna 1949 perustettu Euroopan neuvosto on maanosan vanhin ja laajin poliittinen yhteistyö- ja ihmisoikeusjärjestö. Jäsenmaiden kansanedustajista koostuva yleiskokous tekee aloitteita ja antaa suosituksia, joiden pohjalta ministerikomitea päättää asioista. Parlamentaariseen yleiskokoukseen osallistuu jäsenet ja varajäsenet yhteen laskien yli 700 kansanedustajaa eri maista.

 

Lisätietoja

Petri Honkonen

Kansanedustaja

040-8397776