Juhlapuhe POKEn Tarvaalan yksikön valmistujaisjuhlassa

Juhlapuhe Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopiston Tarvaalan yksikön valmistujaisjuhlassa pe 27.5.2016

Arvoisat ammattiin valmistuvat sekä muut juhlavieraat,

tänään on hieno päivä! Saamme tänään uusia ammattilaisia monelta alalta, täällä paikan päällä biotalouden, maatalouden ja ympäristöalan ammattilaisia sekä erä- ja luonto-oppaita. Luonnossa ja ympäristössä on maamme tulevaisuus, ja on hienoa, että meillä täällä Saarijärvellä opetetaan juuri näiden alojen ammattilaisia.

Moni teistä tänään valmistuvista valmistuu alalta, jolla on vahvat historialliset juuret. Ennen kaikkea te kaikki valmistutte kuitenkin alalta, jolla on arvo ja paikkansa myös tulevaisuudessa. Bio- ja maatalous ovat tulevaisuuden aloja. Ympäristön ja luonnon käyttö myös virkistysmielessä on jatkuvassa kasvussa. Puhdas luontomme on valttikorttimme tulevaisuudessakin niin turismin kuin esimerkiksi elintarviketeollisuuden saralla.

Vaikka tällä hetkellä maatalouden tilanne on huono, on muistettava, että ilman maataloutta emme pärjää.  Kysymys on Suomen huoltovarmuudesta eli siitä, että meillä on varmasti elintarvikkeita myös kriisitilanteessa. Tämän lisäksi kotimainen ruoka on maailman puhtainta ja maataloutemme on kestävällä pohjalla. Niin kuin moni teistä tietääkin, meillä käytetään erittäin vähän antibiootteja ja eläinten pito on maailman huippuluokkaa. Nämä ovat seikkoja, joilla on merkitystä tulevaisuudessakin. Puhdas kotimainen ruoka on asia, jolla on keskeinen merkitys kotimaassa, mutta sitä on mahdollista hyödyntää myös ulkomaan viennissä. On hienoa, että uusia avauksia viennin puolella on viime aikoina tehty.

Biotalous on entistä vahvemmin tulevaisuuden ala ja se on huomioitu myös Juha Sipilän hallitusohjelmassa. Biotalous ja sen kehittäminen on hallitusohjelman yksi kärkihankkeista, johon panostetaan tällä hallituskaudella. Hallitusohjelman tavoitteina on saada uusia työpaikkoja muun muassa kestävän luonnonvarojen käytön lisäämisen, maaseudun monialaisen yrittäjyyden ja tehokkaan kiertotalouden kautta. Tärkeäksi osaksi tavoitteiden saavuttamisessa on nostettu myös normien purkaminen alan työllisyyden ja kasvun tieltä. Muistakaa, että te olette nyt juuri heitä, joilla on suuret mahdollisuudet menestykseen alan kasvun myötä. Olette ammattilaisina avainasemassa biotalousalan kasvussa, ja se myös mahdollistaa teille monien ovien aukeamisen.

Hyvät ammattiin valmistuvat, saatte varmasti näinä aikoina paljon neuvoja ja ohjeita tulevaisuuteen, mutta minäkin haluaisin antaa teille muutaman. Olkaa aktiivisia niin töiden kuin jatko-opintojenkin parissa. Opiskelu ei mene koskaan hukkaan. Pitäkää huolta osaamisestanne myös työssä ollessanne päivittämällä sitä. Toiseksi, verkostoitukaa ja käyttäkää verkostojanne hyväksi. Yksi keskeinen verkosto on nyt nämä ympärillänne olevat opiskelukaverit ja tuttavat, pitäkää yhteyttä heidän kanssaan. Ei voi koskaan tietää, mitä ovia ja yhteistyömahdollisuuksia luomasi verkostot tulevaisuudessa tuovat mukanaan. Näiden lisäksi luottakaa tulevaisuuteen. Tulevaisuuden uskolla luodaan huomisen mahdollisuudet.

Haluan lämpimästi onnitella kaikkia teitä tänään valmistuvia ja toivottaa kaikkea hyvää tulevaisuuteenne!