Kansanedustaja Honkonen: Seutukaupunkiselvityksestä askelmerkit tasapainoisen Suomen kehitykselle

Tiedote, 12.10.2017

– Seutukaupungit, kuten Äänekoski, Jämsä, Viitasaari, Keuruu ja Saarijärvi ovat teollisuuden ydinpaikkakuntia ja erittäin tärkeitä Suomen kansantaloudelle. Seutukaupungeissa tuotetaan jopa 15 prosenttia kotimaisen tuotannon arvosta. Seutukeskukset ovat myös linkkejä maaseudun ja kaupungin välillä. Ne muodostavat verkoston, jolla on valtava vaikutus maaseudun elinvoimaisuudelle, Honkonen toteaa.

Selvityshenkilö Antti Rantakokko on jättänyt tänään hallitukselle selvityksen seutukaupunkien elinvoimasta ja tulevaisuuden näkymistä. Raportti kuvaa hyvin myös keskisuomalaisten seutukeskusten tilannetta.

-Kannatan vahvasti Rantakokon ehdotusta seutukaupunkiohjelman aloittamisesta. Sen on oltava nykyaikainen aluepoliittinen ohjelma, jossa viitoitetaan tie myös keskisuomalaisten seutukaupunkien kehittymiselle, Honkonen linjaa.

Ongelmana on etenkin osaavan työvoiman pula teollisuudessa ja rakentamisessa. Toisaalta haasteina ovat myös työttömyys, yritysten vaikeus saada riskirahoitusta, ammatillisen koulutuksen keskittyminen ja tieverkoston hidas kehitys. Biotalouden suurin potentiaali on seutukeskuksissa. Eduskunnan seutukaupunkiverkoston puheenjohtajana toimiva Honkonen aikoo viedä seutuohjelman aloittamista eteenpäin.

– Suomen hallituksen on otettava seutukaupunkien viesti vakavasti. Seutujen kehittämisohjelmasta voitaisiin päättää ensi kevään kehysriihessä ja siihen on suunnattava riittävä rahoitus. Myös olemassa olevien rahoituskanavien, kuten innovaatiorahoituskeskus Tekesin ja erityisrahoittaja Finnveran rahoituksen alueellista jakautumista on tarkasteltava vakavasti tässä yhteydessä, Honkonen vaatii.

Lisätietoja

Eduskunnan seutukaupunkiverkoston puheenjohtaja, kansanedustaja
Petri Honkonen
040-8397776