Petrin viikkokirje vk40

Hei!

Viikon puheenaiheet liittyivät ennen muuta Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren järjestämään 21 suurimman kaupungin palaveriin sekä ulkopolitiikan osalta Espanjan ja Katalonian tilanteeseen. Vapaavuori järjesti tapaamisen, jossa keskustelun aiheena oli osana maakuntauudistusta säädettävä kasvupalvelulaki. Koko maakuntauudistuskin, jossa puretaan byrokratiaa valtava määrä, tuntuu närästävän suurta pormestaria.

Vaihtoehtoa maakuntauudistukselle ei ole, sillä aikanaan kokoomuksen ajama malli, suurkunnat, kaatui perustuslakiin. Viime kesäkuussa eduskunnan perustuslakivaliokunta näytti maakuntamallille vihreää valoa. Toinen kummallisuus on kasvupalvelulaki. Siinä on lyhyesti kyse työvoimapalveluista ja yritystuista. Tällä hetkellä ne ovat valtion hoidossa, eivätkä keskuskaupunkien kuten annetaan ymmärtää. Mielestäni niissäkin on noudatettava tasa-arvoisuutta koko maassa ja siksi maakunta on paras pohja näidenkin talouden kasvua tukevien palveluiden järjestämiseen.

Kataloniassa tilanne kiristyy. Mielestäni Espanjan hallitus menetteli väärin kun tukahdutti raa’alla väkivallalla kansalaisliikehdinnän Katalonian maakunnassa. Se johtaa entistä suurempaan vastarintaan. Osallistun ensi viikolla jälleen Euroopan neuvoston istuntoon, jossa aion käyttää Katalonian tilanteesta puheenvuoron, jossa vaadin muulta Euroopalta toimenpiteitä. Mielestäni nyt tarvitaan molemmilta osapuolilta vastaantuloa.

Hyvää viikonloppua!

Terveisin Petri

 

Lisätietoja

Petri Honkonen

Kansanedustaja

040-8397776