Viikkokirje vko 39

Hei!

Jätin viikon päätteeksi tänään kirjallisen kysymyksen metallialan osaamistarpeista. Suomeksi sanottuna ongelmana on se, etteivät esimerkiksi Keski-Suomen metallialan yritykset tahdo saada työntekijöitä vaikka tilauskirjat täyttyvät pitkästä aikaa. Mielestäni nyt tarvitaan kohdennettua muuntokoulutusta seutukunnittain ja metallialan imagon kohentamista nuorten parissa.

Minulla on ollut tilaisuus vierailla metallialan yrityksissä, esimerkiksi Karstulassa, jossa tämä työvoimapula näkyy jo. Mielikuva likaisesta ja tukalasta nyrkkipajasta ei vastaa enää nykypäivää. Esimerkiksi sorvaajan ja koneistajan tehtävät ovat merkittäviltä osin tietokoneen käyttöä ja korkeaa osaamista vaativia tehtäviä. Etenkin nuorten, peruskoulun jälkeistä opiskelupaikkaa miettiville näillä mielikuva-asioilla on merkitystä. Opinto-ohjaajat ja koulut ovat suuressa roolissa. Nuorilla on oltava oikeaa tietoa, mutta myös aikuisilla, jotka miettivät alan vaihtoa tai uuden ammatin opiskelua työttömyyden vuoksi.

Tämä viikonloppu alkoi vähän kehnosti lievän sairastelun merkeissä, mutta tavoitteena on tervehtyä. Sunnuntaina ohjelmassa olisi Pihtiputaan markkinat, maanantaina vaalipiirin kansanedustajakokous Jyväskylässä ja mainion seudullista satoa -hankkeen ohjausryhmän palaveri.

Terveisin Petri

 

Lisätietoja

Petri Honkonen

Kansanedustaja

040-8397776