Metsävaratietojen sosialisointi estettävä

Kolumni Äänekosken kaupunkisanomissa 2.8.2016

Suomen tulisi julkistaa ympäristötietodirektiivin nojalla kaikki metsävaratiedot. Tällöin kaikki Metsäkeskuksen hallussa olevat tiedot tulisivat julkisiksi. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että esimerkiksi metsäomistajien omalla kustannuksellaan teettämän metsänhoitosuunnitelman tiedot olisivat julkisia. Tuskin kukaan toivoo, että oman osakehuoneiston, kesämökin tai muun vastaavan varallisuuden tarkat tiedot olisivat netissä kaikkien luettavana. En löydä perusteita miksi metsä yhtenä omaisuuslajina olisi eri asemassa muiden kanssa.

On todella kyseenalaista että virkamiesten valmisteleman esityksen pohjalta ainoastaan yksityismetsänomistajien tiedot tulisivat uudessa metsätietolaissa julkisiksi. Yhtiöiden ja valtion maiden tietoja ei julkistettaisi.

Hallitusohjelman keskeinen tavoite oli parantaa omaisuuden suojaa. Metsävaratietojen julkistaminen on vakavasti ristiriidassa tämän tavoitteen kanssa. Metsänomistajat eivät kaipaa yksityisten tietojensa avaamista tirkistelylle. Suomen hallituksen on pidettävä tiukasti kiinni nykyisestä mallista, jossa tiedot yksityisomaisuudesta ovat jokaisen oma asia. Euroopan unionin uhkailuihin ei tule alistua.

Petri Honkonen
Kansanedustaja, kesk.