Petrin viikkokirje 8/2019

Autoilusta on piisannut puhetta. Keskusta ei ole kieltämässä polttomoottoriautoja, mielestämme niillä voidaan ajaa jatkossakin. Käytännössä uusien polttomoottoriautojen myynnin kieltäminen vaatisi autoteollisuutta velvoittavia EU-tasoisia päätöksiä.

Nopeimmin ja tehokkaimmin liikenteen päästöjä voidaan vähentää lisäämällä biopohjaisten polttoaineiden käyttöä. Se on mahdollista polttoaineiden jakeluvelvoitteiden avulla tai muuntamalla nykyinen auto biokaasulla toimivaksi. Pääs­töjen kokonaismäärää arvioitaessa on otettava huomioon polttoaineen tuotantotavat.

Kokoomuksesta poiketen Keskusta ei näe järkeväksi autoverotuksen poistamista kokonaan. Vähäpäästöisissä autoissa autovero on jo matala, jolloin autoveron poistamisesta suurin hyöty menisi eniten saastuttaville autoille. Se olisi ilmastonvastainen teko. On hyvä muistaa myös, että autoveron poistaminen aiheuttaisi melkein miljardin euron loven valtion verotuloihin. Loven paikkaaminen tarkoittaisi polttoaineiden veroihin kymmenien senttien korotusta litralta tai vuotuisen ajoneuvoveron kaksinkertaistamista.  Se olisi epäoikeudenmukaista vähävaraisille ihmisille, jotka tarvitsevat omaa autoa.