Petrin viikkokirje, viikko 26: Ensimmäinen vuosi kansanedustajana

Petrin viikkokirje, viikko 26

Ensimmäinen vuosi kansanedustajana

Eduskunta päätti viime torstaina kevätistuntokauden. Kesän etätyöaika alkoi ja lomaakin aion pitää. Vielä tulevana perjantaina käyn tosin kuuntelemassa pääministerin ilmoituksen Iso-Britannian EU-erosta johtuen.

Eduskuntavaaleista on aikaa raavas vuosi. Olen ollut eduskuntatyössä nyt kokonaisen vuoden. Siksipä on asiallista tehdä hieman välitilinpäätöstä kansanedustajan työstä, eduskunnasta, Keski-Suomen asioista sekä hiukkasen myös hallitustaipaleesta.

Kirjoitan tätä kotimatkalla lentokoneessa. Lennämme usvassa pilvien joukossa. Eteenpäin ei siis näy. Pääministeri Juha käytti taannoin hyvän vertauksen. Hän lentolupakirjan omistavana kertoi, että lentäessä sumupilveen on lennettävä mittarien avulla. Suomi on tällä hetkellä sumupilvessä, ja vaikka tuntuu pahalta, niin on luotettava mittareihin, jos meinataan lentää perille asti.

Sipilän hallituksella on ikää runsas vuosi. Hallitusohjelma on hyvä, vaikka siihen sisältyi, kuten luonnollista, myös muutamia pettymyksiä. Demokratiassa jokaisen oma tahto ei koskaan toteudu. Nyt olemme toteuttaneet vinhaa vauhtia hallitusohjelmaa. Odotin paljon hankalampaa ensimmäistä vuotta, odotin paljon pahempaa kansan reaktiota. Olemme joutuneet tekemän viheliäisiä leikkauspäätöksiä, mutta ne ovat välttämättömät Suomen julkisen talouden luottamuksen palauttamiseksi.

Päätöksiä olemme tehneet neljän miljardin edestä, tähän peilaten hallituksen syyttäminen päättämättömyydestä on vailla totuuspohjaa. Kaikkien kansalaisten ei ole helppo hyväksyä myöskään kilpailukykysopimuksen palkanalennuksia, vaikka sopimus on aivan välttämätön Suomen vetovoiman parantamiseksi. Kohtuullisen harvat ”sakinhivutukset”, joita olen sanallisesti saanut, osoittavat kuitenkin sen, että kansa on hallituksen ja keskustan linjan takana. Vaalikentiltä jäi mieleen päällimmäisenä ihmisten toive päätöksistä, ja siihen olemme vastanneet. Kilpailukykysopimuksen syntyminen, säästöpäätösten tekeminen ja monet toteutuneet byrokratianpurkuhankkeet vievät Suomea parempaan suuntaan. Kunhan saamme sote-uudistuksen yhteistyössä perussuomalaisten ja kokoomuksen kanssa maaliin, on Suomi todenteolla tulossa kuntoon. Se on aivan mahdollista, ja olen todella toiveikas.

Ensimmäinen vuosi on tietenkin joka pestissä opettelua. Nyt alkaa tämäkin homma jo kuitenkin luistaa. ”Vastuu opettaa”, siinä on iso viisaus. Keskustan eduskuntaryhmä on upea yhteisö, jossa nuoretkin ryhmän jäsenet pääsevät vastuuseen. On hienoa huomata kaikki se asiantuntemus, mitä ryhmällämme on. Hienointa on se, kun ryhmämme jäsenet tulevat eri puolilta Suomea. Kaikissa ryhmissä ei tällaista etua ole. Toki oma paikka on myös otettava.

Eduskuntatyö on yhteistyötä. Se on välillä vääntöä, mutta useimmiten hyvässä hengessä. Yhteistyötä on tehtävä varsinkin oman puolueen ulkopuolelle. Minut valittiin alkusyksystä nuorten kansanedustajien verkoston puheenjohtajaksi. Se on mielenkiintoista työtä ja sen merkeissä vierailemme jatkossa mm. tapaamassa Venäjän nuoria kansanedustajia.

On ollut mielenkiintoista myös käydä mitä erilaisimpia keskusteluja keskisuomalaisten kanssa. Yhteydenottoja toivoisin kuitenkin entistä rohkeammin. Muutama soitto on tullut, jossa soittaja on soittanut anteeksipyydellen, kun häiritsee kiireissä. Koskaan ei ole niin kiire, ettei ehtisi juttelemaan! Sama Petri puhelimen toisessa päässä vastaa kun aina ennenkin.

Olen vuoden aikana tehnyt viisi kirjallista kysymystä. Ne ovat keinoja herättää keskustelua ja vaatia ministerin huomiota kyseiselle asialle. Olen kuitenkin pyrkinyt paneutumaan erityisesti valiokuntatyöhön. Siinäkin on vielä tehtävää, mutta rutiiniakin on jo tullut. Valiokuntatyö tuo huikaisevia kokemuksia, kun saa kuulla useiden asioiden huippuasiantuntijoita. Toki se myös tuo pieniltä tuntuvissa rutiininomaisissa käsittelyasioissa myös turhauttavia tunteita. Valiokuntatyöskentely on kansanedustajan työssä vaikutusvaltaisimpia osa-alueita, sillä juuri niissä varsinainen valmistelu- ja päätöksentekotyö tehdään. Täysistunnossa tehdään vain erittäin harvoin mitään muutoksia esityksiin.

Olen nostanut Keski-Suomen osalta esille erityisesti metsätalouden, koulutuksen ja liikenteen asioita. Puunkuljetusten tilanne tulee heikkenemään, kun puunkuormauspaikkoja vähennetään rataverkon varrelta. Tein aiheesta keväällä kirjallisen kysymyksen. Koulutuksen digiloikka tuo Jyväskylän yliopistoon uudenlaisia mahdollisuuksia. Aluepolitiikan osalta maakunnan yritystukikuvioita yritämme hoitaa parasta aikaa. Lukuisia muitakin maakunnan asioita on hoidettu, osassa ei onnistuttu, osa on kesken ja osa vielä odottaa ”sotasuunnitelmaa”.

Yhtäkaikki, on ollut hieno tehdä yhteistyötä teidän kanssanne ja jatkakaamme sitä aktiivisesti. Kuljen kesän aikana erilaisissa tapahtumissa, joista alla on alustava listaus. Avustajani Sanna Liimatainen lähtee toisiin tehtäviin ja palaa opiskelujensa pariin heinäkuun lomansa jälkeen. Sanna on ollut korvaamaton apu eduskuntatyötä aloittaessani. Uusi avustajani Hannes Torppa aloittaa elokuun alussa. Hänestä kerron lisää sitten seuraavassa viikkokirjeessä elokuussa syksyn puolella.

Oikein rentouttavaa ja aurinkoista kesää kaikille! Tavataan!

Terveisin Petri

 

Tapahtumia kesän aikana (muutosvarauksin, katso ajantasainen tapahtumakalenteri nettisivuilta www.petrihonkonen.net)

 

2.7. Toivakan Markkinat Vanhan Pappilan pihapiirissä, olen tavattavissa klo 12-13

3.7. Pihtiputaan keihäskarnevaalit

5.7. Pylkönmäen torikeittopäivä, olen tavattavissa klo 12-13

9.7. Päivä Onnenlaaksossa –tapahtuma Saarijärvellä

9.7. klo 13.30 Keski-Suomen keskustan kesätapahtuma Toivakan Ruuhipirtissä

10.7. Suomusselän Suvimessut Karstulassa, olen tavattavissa Keskustan osastolla klo 10-11

15.7. klo 18.30 Puutarhajuhla Seija ja Hannu Talaskivellä Pylkönmäellä

16.7. Keuruun Markkinat, aika vahvistetaan myöhemmin