Viikkokirje 3

Tervehdys ja hyvää uutta vuotta! Vuoden ensimmäinen viikkokirje tulee tässä. Tammikuu on kääntynyt jo loppua kohden. Olen kuluneella viikolla vieraillut useissa kouluissa ja kiertänyt kuntia kahvitilaisuuksien merkeissä edellisellä viikolla. Kevätistuntokausi alkaa 1.helmikuuta, joten vielä on aikaa kiertää maakunnassa. Ensi viikolla tosin osallistun Strasbourgissa jälleen Euroopan neuvoston yleiskokouksen istuntoon.

Kuluneen viikon kuuma peruna on eittämättä ollut liikenne- ja viestintäministeriön valmistelema ehdotus liikenneverkon kehittämiseksi. Tässä mallissa liikenteen verotus muuttuisi ja tulisi enemmän käyttöperusteiseksi. Autovero poistuisi, mikä kannustaisi uusia autoja ostavia.

Itse lähden siitä, että suurimpien väylähankkeiden, kuten nelostien ja moottoriteiden rahoitusta tulisi voida kerätä myös yksityisiltä sijoittajilta jonkinlaisen Infra oy:n kautta, mutta kaikkien väylien siirtoa valtionyhtiöön tulee harkita tarkkaan. Myöskään yksityisten yritysten tuloa operaattoreiksi myymään tienkäyttöoikeuksia voi olla vaikea perustella. Kansanvallan näkökulmasta yhtiöön sisältyy myös ongelmia.

Yhtä mieltä olemme varmaan siitä että meillä on kaksi ongelmaa: a) liikenteen verot eivät ohjaudu tieverkon ylläpitoon (8miljardia kerätään vuodessa, polttoainevero, ajoneuvovero, autovero ja 1.6 miljardia ohjautuu väylien ylläpitoon) b) tiet on surkeassa kunnossa. Näihin ongelmiin on etsittävä ratkaisu ja olen siihen keskusteluun valmis.

 

Hyvää alkavaa viikkoa!

 

Terveisin Petri