Viikkokirje 46/2019

Tällä viikolla puhuttivat lasten ja perheiden asiat sekä avohakkuut.

Järjestimme eduskunnassa ajankohtaiskeskustelun lapsiystävällisemmän Suomen rakentamisesta. Syntyvyys on todella huolestuttavan alhaista. Taloudelliset ongelmat ovat vain yksi syy lykätä lasten toivomista perheeseen. Toimeentulo-ongelmat ovat kuitenkin merkittävä syy. Siksi esitimme lapsilisien korotusta.

Lapsilisät ovat vain yksi osa ikäsidonnaisista menoista.  Lapsimäärä vaikuttaa myös muihin perhepoliittisiin tulonsiirtoihin, varhaiskasvatuksen- ja koulutuksen menoihin sekä terveydenhoitoon ja lastensuojeluun.

Perhepoliittisten tulonsiirtojen määrän voi arvioida vähentyvän uusimman väestöennusteen toteutuessa lähes 500 miljoonalla eurolla vuoteen 2030 mennessä nykyiseen verrattuna. Kun huomioi lisäksi väestökehityksen vaikutuksen varhaiskasvatuksen, koulutuksen sekä terveydenhuollon ja lastensuojelun menoihin, nousee ns. säästyvä kokonaissumma arviolta yli 2 miljardiin euroon.  Vuoteen 2040 mennessä perheiden, lasten ja nuorten ikäsidonnaisiin menoihin menee jopa 3,5 miljardiin euroa vähemmän rahaa kuin nykyisin. Siksi lapsilisien korotukselle olisi saumaa, vaikka muuten ikääntymisen myötä kulut kasvavat. Pitää kuitenkin muistaa, että työvoiman väheneminen vähentää myös talouskasvua. Sen kautta tulee yhä vaikeammaksi huolehtia hyvinvointipalveluistamme.

Tänään perjantaina osallistun keskustan Keski-Suomen piirin kokoukseen Muuramessa. Huomenna vuorossa on Päijät-Hämeen keskustan piirikokous Hollolassa sekä Etelä-Hämeen kokous Lopella. Sunnuntain pidän vapaata. Maanantaina klo 11. Järjestän keskustelutilaisuuden Keuruulla kahvila Satumaassa, ja perehdyn Keuruun ajankohtaisiin kysymyksiin. Nähdään!

Hyvää viikonloppua!

Terveisin Petri

Facebook Twitter Instagram