Viikkokirje vko 34

Petrin viikkokirje vko 34

 

Tervehdys tässä tulee syksyn ensimmäinen Petrin viikkokirje. Kesä meni viileän nopeasti. Olin mukana useissa tapahtumissa ympäri Keski-Suomen, Suomi-areenassa ym, mutta lomaakin pidin yhteensä kuukauden verran. Toivottavasti kesä on ollut kaikille muillekin kesän tuntuinen.

 

Kieltämättä tunnelmat näin Turun järkyttävien tapahtumien jälkimainingeissa ovat apeat. Olin alkuviikosta Savonlinnassa Keskustan eduskuntaryhmän kesäkokouksessa, jossa tämä puheenaihe oli vahvasti esillä. Mielestäni nyt tarvitaan ainakin kolmenlaisia toimenpiteitä.

 

  1. A) Tiedustelulaki. Olin jo keväällä, kun esitys uudeksi tiedustelulaiksi tuli, samaa mieltä että viranomaiset tarvitsevat saman tyyppiset oikeudet tiedustella kansalaisia, ilman rikosepäilyä. Mm. Ruotsilla ja lähes kaikilla naapureilla vastaavat lait ovat voimassa ja Suomen viranomaiset, kuten Supo on yhteistyömaiden antamien vinkkien varassa. Laki on syytä saattaa kiireellisesti voimaan ja toivon, että vasemmisto-oppositiosta löytyy isänmaallisuutta tässä tilanteessa.

 

  1. B) Turvapaikanhakuprosessia on nopeutettava. Ei ole kestävää, että päätöstä ja valitusten käsittelyä joutuu odottelemaan liian kauan.

 

  1. C)  Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden valvonta ja mahdollisimman nopea palauttaminen on järjestettävä. En ota kantaa siihen onko valvottu palautuskeskus kaikista paras menetelmä, mutta viranomaiset ovat todenneet että Turun terrori-iskun tavoin kielteisen päätöksen saaneet ovat erittäin suuressa riskissä radikalisoitua. Paperittomat ihmiset ovat suuri uhkatekijä järjestäytyneelle yhteiskunnalle, mutta myös itse vaarassa olla ihmisoikeusloukkausten kohteena.  On myös tutkittava löytyisikö väylä käsitellä nopeammalla menettelyllä ilmeisen perusteettomasti turvapaikkaa hakevien oleskelulupa. Ennen vuotta 1997 tällainen mahdollisuus ilmeisesti oli ja jo rajalla voitiin käännyttää tällaiset  henkilöt.

 

Yhteenvetona on todettava, että nyt tarvitaan toimenpiteitä, jotta pystytään palauttamaan suomalaisten luottamus viranomaisten ja koko yhteiskunnan toimintakykyyn kansalaisten turvallisuuden takaamiseksi.

 

Eduskuntatyö alkaa 5.9 täysistunnossa. Palataan asiaan taas tuonnempana.

 

Terveisin Petri

 

P.S Tulevia tapahtumia

 

26.8 Keski-Suomen Keskustanuorten risteily ja retkipäivä Konnevedellä kansallispuistossa sekä Tupaswillan perinnepäivät Laukaassa

28.8 Vierailu Lanneveden päiväkotiin, kansanedustajat päiväkodeissa Suomi 100 -juhlan kunniaksi

29.8 Saarijärven lukiolaisten teemapäivä

29.8 Saarijärven-Karstulanseudun metallialan yrittäjien tapaaminen

31.8 Puhe Luhangan kunnan valtuustoseminaarissa

1.9 Vapon ja Valion lämpölaitoksen vihkiäiset Jyväskylässä

9.9 Poke:n Tarvaalan maatalousoppilaitoksen 150-vuotta juhla biotalouskampuksella  Saarijärvellä