Viikkokirje vko 36

 

Hei!

Ensimmäinen viikko tälle istuntokaudelle pyörähti käyntiin. Nyt päästiin oikeaan eduskuntaan. Kyllä se juhlavalle tuntuikin. Hesari teki jutun, kun ensimmäisen päivän aikana äimistelin komeita puitteita ja istuntosalin rauhallista, mutta erikoista tunnelmaa. Nyt on hienot puitteet tehdä töitä. On myönnettävä, että varsinkin väistötilojen valiokuntahuoneet olivat aika ajoin aika tukalia pitää kokousta. Nyt eduskuntaan on saatu ilmanvaihto, joten vastaavia pieniä harmeja ei pitäisi olla.

Viime päivinä on keskusteltu voimakkaasti aluepolitiikasta ja Suomessa meneillään olevasta keskittymiskehityksestä. Keskittyminen ja kaupungistuminen ovat eri asioita. Nyt ennakoidaan, että Vantaa ohittaa asukasluvussa Tampereen. Kyse on siis siitä, että pääkaupunkiseudun imu on tällä hetkellä suuri. Tapasin keskisuomalaisia metalliyrittäjiä viime viikolla ja heidän yhteinen viesti oli osaavan työvoiman saatavuus. Samoja viestejä on tullut muiltakin yrittäjiltä. Sipilän hallitus on panostanut ennenkuulumattoman paljon maakuntien tieverkon kunnostamiseen ja työllisyys on parantunut kovaa vauhtia myös maakunnissa. Tästä huolimatta väestön liikehdintä Uudellemaalle on suurta.

Tietyt tahot pitävät tätä voimakasta väestön keskittymiskehitystä luonnollisena ja jopa toivottavana. Mielestäni Suomessa tarvittaisiin samanlainen poikkiparlamentaarinen linjaus aluepolitiikasta kuin mitä Ruotsissa tehtiin viime vuonna. Tarvitaan harvaanasuttujen alueiden olosuhteiden parantamiseen ja seutukaupunkien elinvoiman vahvistamiseen tähtäävä toimenpideohjelma. Tämä työ pitäisi nyt käynnistää, jotta saadaan entistä parempi yksimielisyys ja uusia keinoja tasapainoisen yhteiskuntarakenteen kehittämiseksi.

Tämä viikko oli myös siitä erilainen, että minulla aloitti uusi avustaja. Entinen avustajani Hannes siirtyi opiskelemaan Vaasan yliopistoon. Uusi avustajani Verena työskentelee eduskunnassa ja häneen voitte olla yhteydessä jos ja kun ilmenee työhöni liittyviä käytännön asioita tai ette muuten tavoita minua.

Huomenna juhlitaan Saarijärvellä Tarvaalan luonnonvara-alan koulutuksen 150-vuotisjuhlaa. Nähdään siellä!

Terveisin Petri