Viikkokirje vko 38

Tällä viikolla eduskunnassa on keskusteltu painokkaasti budjetista. Tiistaina sain myös tutustua Patrian toimintaan Jämsän Hallissa. Kävimme mielenkiintoista keskustelua maanpuolustushengessä Hornet-hävittäjien korvaajista, joiden hankintapäätöksen tekee seuraavissa vaaleissa valittava eduskunta. Hankinta on miljardien luokkaa. Sama keskustelu jatkui eilen torstaina Eduskunnassa kun käsittelyssä oli puolustusministeriön budjetti.

Isossa kuvassa osa veronkevennyksistä tulee kilpailukykysopimuksen johdosta painottuen keski- ja suurituloisiin ja osa hallituksen päätöksen perusteella, jolla veronkevennykset suunnataan pieni- ja keskituloisille. Ne menevät tarpeeseen ja lisäävät kotimaista kysyntää, jonka varassa talouskasvu pitkälti tällä hetkellä on.

Budjetissa toteutuu vuosikausia odotettu metsätilojen sukupolvenvaihdosveroporkkana eli metsälahjavähennys. Tällöin vähennyksen saa jatkaja, kun kyseessä on yli sadan hehtaarin metsätila tai tila, jonka metsämaan arvostamislain mukainen verotusarvo ylittää 30 000 euroa. Jatkaja saa vähentää osan lahjaverosta, metsätalouden pääomatuloverotuksessa, esimerkiksi puukaupan yhteydessä. Alla on linkki, josta saa lisätietoa. Tämä on upea voitto! Muista veromuutoksista mainittakoon kotitalousvähennyksen nosto aiemmasta 45% nyt 50%. Tämä tuo työtä pienille palveluyrityksille.

Hyvää viikonloppua toivottaen

 

Petri