Viikkokirje

Tervehdys ja hyvää alkavaa syksyä! Eduskunta istuu nyt toista viikkoa. Monenlaista on jo ehtinyt tapahtua, voisi sanoa että syksy on käynnistynyt kiivaasti. Kiitos kaikille tapaamisista ja keskusteluista, joita kesän aikana kävimme.

Olin alkuviikon valiokuntamatkalla Sveitsissä. Tutustuimme maan edistykselliseen koulutusjärjestelmään. Sveitsissä 70% nuorista suorittaa ammatillisen koulutuksen ja 20% lukion. Kaikki koulutus on maakuntien eli itsehallinnollisten Kantonien hoidettavana. Maassa nuorisotyöttömyys on 3%.

Nuoret opiskelevat yrityksissä ja yhden päivän viikosta oppilaitoksessa. Ensimmäisenä vuotena opiskelija saa noin 600 euroa palkkaa, toisena 800 euroa ja kolmantena 1000 euroa. Ammattilaisen keskipalkka on 5000 euroa, akateemisesti koulutetun noin 10000 euro. Toki maan historia ja elinkeinorakenne on erilainen kuin omamme, mutta voisimme ottaa monessa asiassa Sveitsistä mallia.

Kotimaan kamaralla ensi vuoden budjetissa tehdään useita hyviä verotuksellisia uudistuksia. Mutta niistä lisää ensi viikolla, silloin eduskunta keskittyy budjetin lähetekeskusteluun.

Hyvää viikonloppua!

Terveisin Petri