Ashtonille suomalainen seuraaja?

Euroopan unionin ensimmäisen korkean ulkopoliittisen edustajan, Catherine Ashtonin kausi on pian päättymässä. Viisi vuotta sitten Euroopan yhteisen ulkopolitiikan johtoon oli tarjolla mm. Tony Blair. Tehtävään haluttiin kuitenkin selkeästi matalamman profiilin henkilö, aatelisrouva Lady Ashton.
Ashton ei ole onnistunut ottamaan tarpeeksi näkyvää roolia. EU on epäonnistunut esimerkiksi Ukrainan kriisin hoitamisessa. Jos tavoitteena on todella maailmalla vaikutusvaltainen EU, tarvitaan tehtävään korkean profiilin henkilö. Suomen ei kannata jäädä sivuun tästä valinnasta. Suomalainen henkilö tässä tehtävässä parantaisi asemaamme ja profiiliamme maailmalla.
Suomella on monia maailmalla kovettuja vaikuttajia, jotka olisivat tähän raskaan sarjan tehtävään sopivia. Esimerkiksi entinen pääministeri Matti Vanhanen ja komissaari Olli Rehn olisivat kokemukseltaan tähän tehtävään loistavia valintoja. Pitkäaikainen ulkoministeri Paavo Väyrynenkin on itsestään selvä ehdokas.
Muista puolueista esimerkiksi ulkoministeri Erkki Tuomioja on osoittanut Ukrainan kriisin aikana taidon ja kokemuksen arvon. Kataisen hallituksessa Tuomioja on ainut ministeri joka on pysynyt koko ajan Ukrainan tilanteen tasalla. Suomen vasemmiston pitkästä ja kylmästä korpitaipaleesta huolimatta, sosialistien kannatus on nousussa Euroopassa, joten Tuomiojalla voisi olla mahdollisuuksia. Presidentti Tarja Halosenkin nimi tulee mieleen, mielenkiintoa tuskin tällaisiin tehtäviin kuitenkaan löytyy.
Euroopan ulkopolitiikan johtoon tarvitaan raskaan sarjan osaamista ja kokemusta. Ahkera twiittaaminen ja kansainvälinen meininki eivät pätevöitä hoitamaan ulkosuhteita. Syvällinen näkemys ja kokemus tekevät osaajan.