Eduskuntatiedotus: Euroopan neuvoston Suomen valtuuskunta vieraili Moskovassa

EDUSKUNTATIEDOTUS
RIKSDAGSINFORMATIONEN

9.6.2016

Euroopan neuvoston Suomen valtuuskunta vieraili Moskovassa

Kansanedustajien välisen vuoropuhelun ja yhteistyön merkitys nousi esiin keskusteluissa, kun Euroopan neuvoston Suomen valtuuskunta vieraili Moskovassa 7.–8.6.2016.

Valtuuskunta tapasi muun muassa Venäjän duuman ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Aleksei Puškovin, jonka kanssa keskusteltiin Venäjän asemasta Euroopan neuvoston parlamentaarisessa yleiskokouksessa ja Ukrainan tilanteesta sekä tulevista duuman vaaleista syyskuussa.

Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja Maria Guzenina (sd.) korosti, että presidentti- ja ministeritason vierailujen lisäksi on tärkeätä ylläpitää parlamentaarikkojen välistä yhteistyötä ja vuoropuhelua. Valtuuskunnan varapuheenjohtaja Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) totesi, että Euroopan neuvoston parlamentaarinen yleiskokous tarjoaa tälle vuoropuhelulle luontaisen foorumin.

Valtuuskuntaan kuuluivat Guzeninan ja Anttilan lisäksi kansanedustajat Tom Packalén (ps.), Olli-Poika Parviainen (vihr.) ja Petri Honkonen (kesk.), joka on myös eduskunnan nuorten kansanedustajien verkoston puheenjohtaja. Puškov toivoi, että Honkonen ja nuoret kansanedustajat tulisivat Moskovaan vierailulle mahdollisimman pian duuman 18.9. pidettävien vaalien jälkeen. Kyseessä olisi vastavierailu Venäjän duuman nuorten kansanedustajien vierailulle eduskuntaan marraskuussa 2013.

Valtuuskunnalla oli tapaaminen myös Venäjän ulkoministeriön Pohjois-Euroopan osaston osastopäällikkö Andrei Kelinin kanssa.

Venäjä ei ole osallistunut Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen PACE:n (Parliamentary Assembly of the Council of Europe) toimintaan huhtikuun 2014 jälkeen. Tuolloin yleiskokous päätti rajoittaa Venäjän valtuuskunnan ääni- ja eräitä muita oikeuksia vastalauseena maan kansainvälisen oikeuden vastaisiin toimiin Ukrainassa. Vastatoimena Venäjän vetäytyi yleiskokouksen toiminnasta, mutta on jatkanut Euroopan neuvoston hallitustenvälistä yhteisyötä.

Lisätiedot:
Valtuuskunnan puheenjohtaja Maria Guzenina 050 512 2282
Valtuuskunnan varapuheenjohtaja Sirkka-Liisa Anttila 050 511 3044
Kansainvälisten asiain neuvos Gunilla Carlander 09 432 3551, 050 324 3019