Viikkokirje, viikko 23

Viikkokirje, viikko 23

Euroopan Neuvoston Venäjän valtuuskunta kutsui meidät suomalaiset kollegat vierailulle kuukausi takaperin, ja tällä viikolla teimme kahden päivän vierailun Moskovaan. Saavuimme Moskovaan tiistaiaamuna ja palasimme keskiviikkona Suomeen. Vierailimme Venäjän ulkoministeriössä, jossa tapasimme Pohjois-Euroopan osaston päällikön Andrei Kelinin. Duumassa tapasimme ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Aleksei Pushkovin sekä viisi muuta Duuman jäsentä.

Vierailu oli mielenkiintoinen. Keskustelimme venäläisten kanssa mm. suomalaisen maitosektorin kriisistä, joka johtuu isolti Venäjän vastapakotteista. Krimin ja Itä-Ukrainan tilanne oli myös pöydällä. Ukrainan kriisin ratkaiseminen vaatii kaikkien osapuolien vastaantuloa. Tällä hetkellä tilanne osapuolten välillä on liian kireä, jotta ratkaisuja voitaisiin hakea. Venäjä ei ole halukas tulemaan vastaan, eikä sen enempää Ukrainakaan.

Kokonaisuutena arvioiden vierailumme oli hyödyllinen. On tärkeää, että kahdenvälisiä suhteita Venäjään ylläpidetään myös parlamentaarikkojen välillä valtionjohdon lisäksi. Pushkov esitti myös uudelleen jo aiemmin esitetyn kutsun eduskunnan nuorten kansanedustajien verkostolle. Verkoston puheenjohtajana vastaanotin kutsun tietysti mielihyvin vastaan.

Huomenna alkaa Keskustan 110-vuotisjuhlapuoluekokous Seinäjoella. Kokouksessa valitaan puolueen varapuheenjohtajisto sekä puoluesihteeri. Itselläni on ilo kannattaa pitkäaikaista ystävääni ja yhteistyökumppaniani, kansanedustajakollega lakimies Antti Kurvista varapuheenjohtajaksi. Kannatan myös oman maakunnan pelotonta naista, maatalouden arjen asiantuntijaa Anne Kalmaria varapuheenjohtajaksi. Mielenkiintoinen ja värikäs viikonloppu on tulossa, ja toivon, että näemme Seinäjoella!

Terveisin Petri