Kansanedustaja Honkonen: Rakennusmateriaalien myrkyt ovat rakentamisen villi länsi

Tiedote 16.11, julkaistavissa heti

Rakennusmateriaalien kemiallisista reaktioista syntyvät voc-yhdisteet voivat aiheuttaa vakavia terveydellisiä ongelmia. Suuri osa sisäilmaongelmista ei aiheudu kosteusvaurioiden seurauksena syntyneestä homeesta tai mikrobipäästöistä vaan rakennusmateriaalien kemiallisista päästöistä.

– Maalien, liimojen, koveteaineiden ja muiden rakennusmateriaalien aiheuttamia päästöjä sisäilmaan ei valvota riittävästi. Valvonta on saatava riittävälle tasolle ja rakennustuoteteollisuuden on tunnettava vastuunsa terveellisestä sisäilmasta kodeissa ja julkisissa rakennuksissa, Honkonen vaatii.

– Tiedetään tapauksia, joissa esimerkiksi uusi omakotitalo on aiemmin sisäilmasta sairastuneille asumiskelvoton, koska voc-yhdisteiden pitoisuudet ovat suuremmat kuin laissa määrätään, Honkonen toteaa.

Joskus ihmetellään, kun homevaurioiden takia peruskorjatun koulurakennuksen sisäilmaongelmat eivät häviä remontissa. Uudeksi oireiden aiheuttajaksi paljastuukin kohteessa käytetyt uudet rakennusmateriaalit ja niistä huoneilmaan haihtuvat haitalliset yhdisteet. Nykyään uudet rakennukset ovat hyvin tiiviitä ja ilmanvaihto ei useinkaan ole riittävän tehokasta. Tällöin korkeat materiaalipäästöt saattavat aiheuttaa sisäilmaongelmia. Joskus rakennuksesta tulee jopa käyttökelvoton.

-Rakennusmateriaalien tulee sisältää mahdollisimman vähän kemiallisia päästöjä tuottavia aineita. Terveysriskejä aiheuttavia aineita ei tulisi missään nimessä saada käyttää, Honkonen toteaa.

Honkonen on jättänyt kirjallisen kysymyksen tänään 16.11 voc-yhdisteiden valvonnasta.

Lisätietoja
Kansanedustaja Petri Honkonen
0408397776