Petrin viikkokirje vko 46

Hei

Tämän viikon ja oikeastaan koko vaalikauden ykkösuutinen Keski-Suomelle on Kirri-Tikkakoski moottoritien rahoituksen varmistuminen. Hallitus päätti eilen esittää 139 miljoonan euron määrärahaa ensi vuoden budjettiin tien rakentamiseksi. Moottoritiehän päättyy nykyään Kirriin ja kun hanke on valmis, uudet tiejärjestelyt ulottuvat Vehniälle saakka. Kaikki suunnitelmat kyseiseltä osuudelta ovat valmiit, kuokka maahan vain! Tämä on huippu juttu, josta on syytä lausua meidän keskisuomalaisten kansanedustajien lisäksi kiitos Juha Sipilälle ja Anne Bernerille, kun ajoivat hankkeen läpi, kuten keskustan eduskuntaryhmä päätöksessään syyskuussa edellytti. Lopullisesti eduskunta päättää tämänkin hankkeen rahoituksesta joulun alla hyväksyessään ensi vuoden budjetin. Hanke on merkittävä sillä kyseinen väli on maan vilkkaimpia valtatien tasoisia yhteysvälejä. Liikenneturvallisuus on todella vaarallisella tasolla ja raskas liikenne on vain lisääntymään päin koko ajan.

Tulevaisuudessa seuraavat isot moottoritien tasoiset hankkeet ovat moottoritien jatkaminen Vehniältä Huutomäkeen Äänekoskelle, jossa on nyt meneillään eritasoliittymän viimeistelytyöt 13-tien risteyksessä. Tästä Kirri-Tikkakoski –jatkosta on jo ympäristövaikutusten arviointi meneillään, mutta varsinaista tiesuunnitelmaa ei ole vielä olemassa. Toinen suuri ja maakunnan kannalta välttämätön hanke on Vaajakosken liikennesumppu, joka haittaa maakunnan itä- ja eteläpään asiointi- ja työssäkäyntiliikennettä, mutta myös koko valtakuntaa. Ratahankkeista tärkein on Jämsä-Orivesi kaksoisraide, jotta saadaan maakunnan rataliikenteen pullonkaula pois ja Jämsänjokilaakson metsäteollisuuden kilpailukyky turvattua. Näitä kalliita, mutta välttämättömiä hankkeita pusketaan eteenpäin myös.

Suuret tiehankkeet ja niiden rahoitus on ongelmallista, mutta aivan yhtä suuren huomion ansaitsee maakunnan monissa kolkissa erityisen huonossa kunnossa edelleen olevat seututiet ja alempiasteiset tiet. Keskeinen ongelma on tienpidon rahoitus, jossa toivotan liikenneministeri Anne Bernerille onnea ja näkemyksellisyyttä liikenneverkon uudenlaisen rahoituksen kehittämiseksi.

Huomenna lauantaina osallistun keskustan Keski-Suomen piirikokoukseen Toivakassa. Sunnuntaina vierailen Laukaassa Keskustanuorten tilaisuudessa ja Jämsän kunnallisjärjestön syyskokouksessa. Tavataan viikonlopun aikana!

Terveisin,
Petri

 

Lisätietoja
Kansanedustaja Petri Honkonen
0408397776