Petrin viikkokirje vko 47

 

Hei

Viikon kohokohta tällä viikolla oli ehdottomasti se, kun osallistuin Suomen lähikouluyhdistyksen järjestämään koulumatkatempaukseen. Minut ja Saarijärven kaupunginjohtaja Timo Rusanen oli kutsuttu koulutaksin kyytiin. Matkasimme Saarijärvellä Kalmarin kylän perukoilta Kolkanlahden kouluun. Lapset odottivat reippaasti tien varressa pimeänä talviaamuna autoa. Opimme myös sen, että taksimatka on osa koulupäivää ja Lehtosen taksiliikenteen osaavat kuljettajat toimivat myös kasvattajina, sillä koulumatka on pedagoginen tapahtuma, jossa on omat säännöt ja toimintatavat. Tempauksen tarkoituksena oli kiinnittää huomiota maaseudun lasten pitkiin koulumatkoihin. Alle 10-vuotiaalla koululaisella matka saa kestää päivässä odotuksineen yhteensä kaksi ja puoli tuntia. Yli 13-vuotiaalla matka saa kestää kolme tuntia odotuksineen.

 

Keski-Suomessa on todella pitkät etäisyydet ja kyläkouluja on lakkautettu. Itse hyväksyn sen, että koulu loppuu jos lapset kylältä käyvät vähiin. Silti meillä päättäjillä pitäisi olla enemmän valmiutta pohtia myös muita kustannuksia. Hiljattain uutisoitiin tutkimuksesta, jossa todettiin ettei kyläkoulujen lakkautuksista ole saatu niitä säästöjä mitä olisi pitänyt tulla. Siinä pohdittavaa kaikille kuntapäättäjille.

Huomenna olen edelleen koulu- ja oppimisasioiden parissa, kun osallistun Kasvatus ja opetusalan suurtapahtumaan KEOS-foorumiin Jyväskylässä. Tapahtumassa uudet opettajat vannovat opettajan valan, jonka esilukijana toimin

 

Hyvää viikonloppua!

Terveisin Petri

 

Lisätietoja
Kansanedustaja Petri Honkonen
0408397776

Facebook Twitter Instagram