Kansanedustaja Honkonen: Teiden talvihoidon laatu on riittämätön

Tiedote 5.1.2018, julkaistavissa heti

 

Keski-Suomen tiestön talvihoito on ollut kuluneena talvena puutteellista. Suurimpana syynä tähän ovat vaativat olosuhdetekijät.

– Ilmastonmuutoksen myötä talvista on tullut arvaamattomia. Tänä talvena on ollut paljon lunta yhdistettynä nollakeleihin ja lämpöaaltoihin, mikä on tehnyt teiden hoidosta haastavaa. Siksi teiden talvihoito on sopeutettava muuttuneeseen ilmastoon ja laatuvaatimuksia on arvioitava uudelleen, vaatii kansanedustaja Petri Honkonen.

Teiden talvihoito on puhuttanut viime aikoina paljon. Erityisesti maaseudun tiestö on ollut huonossa kunnossa talvikeleillä.

-On kestämätöntä, että maaseudulla ihmisillä on todella suuria vaikeuksia liikkua työmatkoja, kun tiet ovat huonossa kunnossa ja paikoin todella vaarallisia. Tähän asiaan on puututtava. Talvisääolosuhteiden muuttuminen on käytännön esimerkki ilmastonmuutoksen seurauksesta, jota on liian myöhäistä muuttaa, mutta johon on mukauduttava tekemällä tarpeellisia muutoksia. Tämä tarkoittaa sekä teiden talvihoidon laatuvaatimusten muuttamista että tarvittaessa resurssien lisäämistä, Honkonen sanoo.

Liikennevirasto päätti ennen joulua nostaa 600 tiekilometrin talvihoitoluokkaa pääväylillä tämän vuoden alusta. Tämä tarkoittaa puolta miljoonaa euroa lisää teiden talvihoitoon vuosittain.

-On äärimmäisen hyvä ja tärkeää, että tämän syksyn ja talven teiden huonoon kuntoon on reagoitu näin nopeasti ministeriössä. Tämä ei kuitenkaan vielä riitä vaan niin kuin liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner on itse todennut, tarvitsemme pitemmän tähtäimen suunnitelman, jotta teiden kunto ja turvallisuus voidaan varmistaa jatkossa. Lisäksi pääväyliin satsaaminen ei riitä vaan myös maaseudun teitä käyttävät autoilijat ansaitsevat turvalliset tiet, Honkonen toteaa.

Lisätietoja
Kansanedustaja Petri Honkonen
0408397776