Keski-Suomen matkailu nousuun

Keski-Suomen matkailu nousuun

 

Sipilän hallituksen puoliväliriihessä matkailusta tehtiin kärkihanke ja siihen panostettiin uutta rahaa 16 miljoonaa euroa vuosille 2018-2019. Tämä on hieno asia. Matkailu työllistää Suomessa 140 000 henkilöä. Keski-Suomessa 2400 henkilöä. Matkailu unohdetaan turhan usein, kun puhutaan talouskasvusta ja viennistä. 

Ulkomaisten matkailijoiden määrä on kasvanut todella nopeasti viimeisen kahden vuoden aikana. Suurimmat kasvuluvut ovat Lapissa ja pääkaupunkiseudulla. Tottakai iloitsemme tästä, mutta muu esimerkiksi Keski-Suomessa ollaan vielä vaatimattomammalla tasolla, vaikka täälläkin matkailuyritysten liikevaihdot kasvavat.

Olennaista maksukykyisten turistien saamisessa alueelle ovat tietenkin liikenneyhteydet. Pääkaupunkiseutu on hyvin saavutettavissa Keski-Euroopasta ja Aasiasta, samoin pohjoinen kun uusia yhteyksiä avataan Lapin kentille. Ryanairin lennot  Pirkkalan lentoasemalle Tampereella Euroopan kentiltä lisääntyvät lähiaikoina, mikä on tärkeää Keski-Suomenkin kannalta. 

Ulkomainen turisti haluaa ennen kaikkea hyviä palveluita, valmiita paketteja. Melko harva Aasian tai Keski- ja Etelä-Euroopan maista saapuva matkailija, varsinkaan perheellinen tai iäkkäämpi, on valmis omatoimimatkailuun. Hän tarvitsee valmiin, digitalisoidun palveluketjun, jossa ei ole mitään epäselvää lentoaseman terminaalista ulos kävellessä ja sinne lopuksi takaisin palatessa. Saumattoman ketjun on toimittava koko ajan. 

Keski-Suomesta puitteita löytyy, on luontokohteita, kaupallisia palveluita, majoitusratkaisuja ja osaavia yrittäjiä. Keski-Suomea brändätään saunamaakunnaksi, mikä on oikeansuuntainen tavoite. Tällaista räväkkyyttä tarvitaankin. Olennaista on kuitenkin kaikkien yrittäjien saumaton yhteistyö, joka on ehdoton edellytys sille, että aluetta voidaan markkinoida Suomen ulkopuolelle. Lappi on tätä tehnyt jo vuosikymmeniä, Savossa ollaan kuulemani mukaan jo hyvässä vauhdissa. Nyt on Keski-Suomen aika.