Viikkokirje vko 20

Petrin viikkokirje vko 20

Tämä viikko meni Venäjällä. Työmatkat opettavat paljon ja luovat perspektiiviä omaan työhön, mutta pakko on sanoa, että ihan mukavaa on ettei tarvitse hetkeen lähteä Suomen kamaralta muualle. Tällä kertaa matkassa oli kyse ympäristövaliokunnan vierailusta Pietariin ja Kaliningradiin. Mielenkiintoisella matkallamme tapasimme ko. alueiden Oblastien eli alueduumien kansanedustajia, tutustuimme paikallisiin ympäristöongelmiin, Pietarinlahden suureen patoon, ja Kaliningradin alueen jätevedenpuhdistukseen.

Vielä pari vuotta sitten koko Kaliningradin lähes miljoonan henkilön jätevedet menivät käytännössä puhdistamattomina suoraan Itämereen. Nyt puhdistus on parantunut mm. EU:n ja Nefcon, Suomen ja Ruotsin tuella rakennettujen jätevedenpuhdistamoiden myötä. Kaliningradin kaupungin uusi jätevedenpuhdistamo vihitään kesäkuussa käyttöön. Edellinen oli neuvostoaikainen, jonka korvaajaksi muutama vuosi sitten rakennettu miljoonien puhdistamo jouduttiin purkamaan, koska sen tarjouskilpailun voittaja ei ollut koskaan rakentanut puhdistamoita ja se ei toiminut koskaan.

On tärkeää pitää suhteita Suomen ja Venäjän lähialueiden välillä yllä. Suomen Pietarin pääkonsulaatin mukaan venäläisten Suomeen hakemien viisumien määrä on kasvanut hurjasti vuodessa. Tämä johtuu heidän ostovoiman paranemisestaan, Rupla on vahvistunut. Tämä on mielestäni positiivinen viesti ja tarkoittaa turistien määrän kasvua Suomessa. Sisämaassa, kuten meillä Keski-Suomessa venäläiset matkailijat ovat suurimpia ryhmiä. Virtaa Keski-Suomen matkailuun on varmasti tulossa.

Terveisin

Petri Honkonen

040-8397776