Viikkokirje vko 19

Petrin viikkokirje vko 19

 

Valinnanvapauslaki tuli eduskuntaan tällä viikolla. Nyt siis kaikki keskeiset sote-uudistuksen lakipaketit ovat eduskunnan päätettävissä. Valinnanvapauessa on kyse siitä, että jatkossa jokainen voi valita oman maakunnan (ennen kunnan tai kaupungin) terveyskeskuksen ja yksityisen, rekisteröidyn sote-keskuksen välillä. Maakuntavaltuusto siis päättää siitä, mitkä yksityiset tuottajat pääsevät mukaan valinnanvapauden piiriin.

Yksityisellä sote-keskuksella ei ole oikeutta valita asiakkaitaan, ja kansalainen voi vaihtaa korkeintaan vuoden välein palveluntuottajaa. Muutos on valtava, mutta mielestäni on oikeudenmukaista että nyt pienituloinen ihminenkin voi valita vapaammin, tähän asti ainoastaan varakkailla on ollut vara mennä yksityiselle. Käsittelemme valinnanvapautta myös talousvaliokunnassa, jossa olen jäsenenä. Kokonaisuus on valtava ja vastaan mielelläni kysymyksiin, niitä varmasti on.

Ensi viikon olen pois Helsingistä kun tutustun ympäristövaliokunnan kanssa Pietarissa ja Kaliningradissa ympäristönsuojelun tilanteeseen. Venäjällä esimerkiksi jätevesien käsittely on ollut pitkään todella heikolla tolalla ja nyt tilanteeseen on saatu esimerkiksi Viipurin ja Pietarin osalta paraanusta, mikä näkyykin itäisen Suomenlahden puhdistumisena. Kaliningradissa on vielä ongelmia.

Hyvää viikonloppua ja hyvää äitienpäivää kaikille äideille! Muistetaan äitejä sunnuntaina ja muulloinkin!

 

Petri Honkonen

 

TEL. 040-8397776

petri.honkonen@eduskunta.fi

www.petrihonkonen.net