Keski-Suomen nuoret töihin seutuyhteistyöllä!

Mielipidekirjoitus Keskisuomalaisessa 25.4.2013

Koulujen päättyminen ja kesäloman alkaminen on monelle nuorelle opiskelijalle pitkään odotettu tauko arjen rutiineista. Opiskelijoista valtaosa suuntaa kesän ajaksi kesätöihin, joiden hakeminen on aloitettu jo varhain alkuvuodesta. Myös päättötyön viimeisteleminen tai harjoittelu on monelle tyypillinen vaihtoehto kesän ajaksi.

Kaikille tämä ei kuitenkaan ole mahdollista. Kaikki kesätöitä hakevat nuoret opiskelijat eivät työllisty, useista hakemuksistakaan huolimatta. Myöskään kesäopinnot eivät aina ole vaihtoehto – kursseja ei joko järjestetä, tai opintojen vaihe ei sovellu itseopiskeluun.

Pohjois-Savossa on käynnissä tänä kesänä kokeilu, jossa yrityksille maksetaan nuoren työllistämisestä 200 euron porkkanaraha. Nuoria käytännössä talutetaan hakemaan töitä. Tavoitteena kampanjassa on työllistää sata nuorta yhdeksässä kunnassa, haastamalla yrityksiä ottamaan nuoria töihin.
Samankaltaista aloitteellisuutta soisi näkevän myös Keski-Suomessa. Sen sijaan, että jokainen kunta tekee omaa kesätyöpolitiikkaansa, olisi aika panostaa yhteistyöhön. Useamman kunnan kanssa toteutettu kampanja antaisi myös signaalin siitä, että nyt ollaan tosissaan ja yhdessä kannetaan vastuuta nuorista.

Yhteiskunnassa mukana pysyminen on elintärkeää nuorille. Opetusministeriön laskelmien mukaan jokainen pysyvästi syrjäytynyt nuori maksaa yhteiskunnalle 1,2 miljoonaa euroa. Kesätyöt ovat vain yksi osa-alue koko syrjäytymiskeskustelua, mutta niiden merkitystä ei sovi väheksyä. Nuorten syrjäytyminen on oikea ongelma, jota ei korupuheilla korjata. Vaikeasta taloudellisesta tilanteesta huolimatta myös kuntien ja yritysten on osallistuttava talkoisiin.

Petri Honkonen
Valtuuston 1 vpj. Saarijärvi

Joonas Könttä
Jyväskylän Yliopiston ylioppilaskunnan puheenjohtaja