Kuntapäättäjän tehtävät

Otsikko on ajatteluttanut meikäläistä tämän talven aikana. Viime keskiviikkona istuimme vuoden toisen valtuuston kokouksen Saarijärven kaupungintalolla. Saman päivän aamuna Keski-Suomen liiton valtuusto valittiin, olen nyt myös siis maakuntavaltuutettu. Kyseessä oli tilaisuus, joka oli lähes muodollisuus, valinnat oli jo sovittu kunnissa ja puolueiden välillä.
Eniten pohdin kuitenkin Saarijärven kaupunginvaltuuston kokouksen kulkua. Jos tuleva valtuustokausi tulee olemaan samanlaista kuten tämä kokous, ei hyvää ole tiedossa. Oma käsitykseni kuntapäättäjän, istui millä tuolilla hyvänsä, asemasta on hieman toisenlainen kuin minkä kuvan keskiviikkoilta antoi. Valtuutettuna koen olevani velvoitettu ennen kaikkea seuraavaan kahteen asiaan:
– Kuntalaisten kokonaisedun ajatteleminen ja edistäminen
– Huolehtia siitä, etteivät yksittäisetkään kuntalaiset tule kohdelluksi epäoikeudenmukaisesti
Kaikessa on toimittava rehellisesti, mutta kuntalaisten kokonaisetua ei palvele kokouskäytänteiden ja olemattoman tärkeiden asiakohtien paisuttelu, niin että päätöksenteko estyy. Toivon myös että kaupungin johtavien virkamiesten panokset voidaan laittaa kaupungin kehittämiseen ja uuden voiman luomiseen, lakipykäläviidakon penkomisen sijaan.
Moni tuntuu unohtaneen sen tosiasian että kunnalle kuin kunnalle, imago on tärkeämpääkin tärkeämpi asia. Imagoa ei luoda pelkillä mainoskampanjoilla vaan oikeilla teoilla. Jos näiden tekojen sijaan keskitytään menneisyyteen ja toisten asioiden penkomiseen, voidaan heittää hyvästit hyvälle tulevaisuudelle.