Pääministeri joutui tosiasioiden eteen

Julkaistu Keskisuomalaisessa 9.8.2014
EU:n Venäjä-pakotteilla ei ole Suomelle suurta merkitystä, totesi pääministeri Alexander Stubb 29.7. Sittemmin ilmeni, että Venäjä kohdistaa vastatoimensa myös Suomeen. Eli yllättävän harkitsematon lausunto entiseltä ulkoministeriltä.
Venäjä on käyttänyt tuontikieltoja aiemmin sisäpoliitiikkansa välineinä. Olisi ihme, jos Venäjä olisi jättänyt reagoimatta EU:n harjoittamaan painostukseen. Venäjän ”unohtaminen” tuntuu olevan kokoomuksen nykyjohdolle tyypillistä. Etenkin suomalainen meijeriteollisuus ja lihanjalostus sekä maataloustuottajat näyttävät kärsivän tilanteesta. Nykyisessä työllisyystilanteessa emme tarvitse yhtään lisää tällaisia huonoja uutisia.
Kyse on siitä, miten vientiriippuvainen Suomi tasapainoilee sinänsä perusteltujen kansainvälisen yhteisön Venäjän-vastaisten toimien ja omien työpaikkojensa välissä. Toivon vallanpitäjiltä entistä selvempiä toimia suomalaisten yritysten kasvun ja uusien korvaavien vientimarkkinoiden avaamiseksi väliaikaisesti. Toinen asia sitten on, ratkeaako Ukrainan kriisi kauppasodalla vai tarvitaanko muita toimia.
Yksi asia on varma: Venäjä on ja pysyy Suomen rajanaapurina. Olemme enemmän tai vähemmän taloudellisesti riippuvaisia Venäjästä, vaikka eräät tämän haluaisivatkin unohtaa.
Petri Honkonen
kaupunginvaltuuston vpj.
maakuntavaltuutettu (kesk.)