Petrin viikkokirje 10 /2020

Tilanne Turkin ja Kreikan rajalla kiristyi viikonloppuna 2.-3. maaliskuuta kun Turkin hallinnosta levisi perjantaina 28. helmikuuta uutinen, jonka mukaan Turkki tulee ”avaamaan portit” Eurooppaan. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan vahvisti puheessaan lauantaina 29. helmikuuta, että Turkki avaa rajansa Kreikkaan, koska ei enää voi ottaa vastaan uusia pakolaisia Syyriasta.

Turkin omat sotilaalliset toimet Syyrian Idlibissä aiheuttavat muuttoliikepainetta Turkkiin, mutta Turkki on pitänyt rajansa kiinni, joten sitä kautta maahan ei ole tullut uutta muuttoliikevirtaa. 

Turkin ilmoituksen myötä ja Turkin paikallishallinnon ja järjestöjen avustaessa kuljetuksissa, Kreikan-vastaiselle rajalle kerääntyi tuhansia EU:hun pyrkiviä siirtolaisia, jotka olivat asuneet Turkissa jo usean vuoden ajan. Suuri osa liikkeelle lähteneistä oli muita kuin syyrialaisia.

Turkin toiminta rikkoi EU:n ja Turkin maaliskuussa 2016 solmimaa muuttoliikettä koskevaa julkilausumaa. Julkilausuman myötä muuttoliike Eurooppaan väheni merkittävästi. 

Julkilausuman keskeinen osa on Turkin pakolaisavun koordinaatioväline, jonka kautta tuetaan kuudella miljardilla eurolla Turkissa olevien Syyrian pakolaisten tilannetta. Tuella on muun muussa järjestetty pakolaislapsille koulutusta ja hoidettu terveydenhuoltoa.

Turkki on esittänyt EU:lle jo aiemminkin vaatimuksia lisärahoituksesta pakolaistilanteen hoitoon. Turkissa on noin 4 miljoonaa pakolaista, joista noin 3,6 miljoonaa on syyrialaisia.

Kreikka ilmoitti pitävänsä rajansa kiinni eikä maa ota ainakaan kuukauteen vastaan turvapaikkahakemuksia rajan laittomasti ylittäneiltä. Euroopan unionin johto, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel ja EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyn, antoivat tukensa Kreikalle EU:n ulkorajojen suojelemiseksi.

Komission puheenjohtaja kertoi EU:n antavan Kreikalle taloudellista tukea 700 miljoonaa euroa ja lähettävän rajavalvontaan tarpeellista kalustoa. 

Euroopan raja- ja merivartiosto Frontex ilmoitti jo sunnuntaina 1. maaliskuuta käynnistävänsä nopean rajaintervention Kreikan meriulkorajalla. Operaatio parantaa merirajan valvontaa lisäämällä sekä henkilöstä että kalustoa. Suomi tukee Kreikan operaatiota ja olennaisinta on, että EU toimii yksimielisesti Kreikkaa tukien. 

Viikonlopulla käyn Saarijärven yhdessä enemmän messuilla huomenna lauantaina klo 11-12 sekä oman paikallisosastoni, Keskustan Pylkönmäen paikallisyhdistyksen vuosikokouksessa Evästuvalla klo 13. Tavataan!