Petrin viikkokirje 9/2020

Keskustelimme eilen korona-viruksesta eduskunnassa. Hallitus antoi selvityksen ja vaikuttaa siltä, että Suomen viranomaiset ovat odotusten mukaisesti valmiita epidemian mahdolliseen leviämiseen Suomeen. Vain 3 700 todettua tartuntatautitapausta on ollut Kiinan ulkopuolella.

Globaalissa maailmassa, jossa ihmiset liikkuvat paikasta toiseen, taudit leviävät suhteellisen nopeasti. Kiinan ulkopuolella eniten diagnooseja on tehty Koreassa, jossa on todettu noin 1600 tapausta. Italiassa on ilmennyt merkittävä tartuntaketju, joka on levinnyt erityisesti Pohjois-Italiassa Lombardian maakunnassa. Italiassa sairastuneita on noin 400. Koko Euroopassa diagnosoituja tautitapauksia on vajaa 500. 

Seurantavastuu kuuluu THL:lle, joka seuraa kansainvälistä tilannetta Euroopan tautivirasto ECDC:n ja Maailman terveysjärjestön WHO:n kanssa.

Suomessa on tähän mennessä tutkittu noin 50 ihmiseltä laboratoriokokein epäiltyä koronavirustartuntaa. Vain kahdella on todettu olevan kyseinen tauti, eikä jatkotartuntoja ole todettu. Muutamia sairastuneen kanssa lähikontaktissa olleita ihmisiä on ollut kahden viikon karanteenissa jatkotartuntojen ennaltaehkäisemiseksi.

Tartuntatautilaki antaa Suomessa viranomaisille mahdollisuuden määrätä karanteeniin tartunnan saaneen henkilön kanssa lähikontaktissa olleet altistuneet henkilöt. Heillä on oikeus saada karanteenin ajalta myös ansionmenetyksestä korvausta. Paras tapa ehkäistä niin koronavirustartuntaa kuin kausi-influenssaa on pestä ja desinfioida kädet ja opetella yskimään hihaansa sen sijaan että yskisi toista ihmistä päin.

Meidän poliitikkojen tehtävä on rauhoittaa tilannetta ja lisätä luottamusta viranomaisiin. Valitettavasti joillakin poliitikoilla oma etu on mennyt yhteisen edun edelle, ja on lähdetty pelottelun ja hallituksen syyttelyn tielle. Suomessa menehtyy normaaliin kausi-influenssaan ja esimerkiksi alkoholiin paljon enemmän ihmisiä, kuin mitä nyt on ennakoitu olevan mahdollista korona-viruksen kohdalla.

Viikonlopulla kierrän pohjalaismaakunnissa puolueen varapuheenjohtajan roolissa. Tavataan näissä tilaisuuksissa: