Petrin viikkokirje 5/2019

Vanhusten hoidon huono tila Suomessa ei ole tullut ainakaan itselleni yllätyksenä. Kun olen läheisteni kanssa ollut tekemisissä niin yksityisen kuin kunnallisen hoivapalvelun kanssa tunnen sitä kautta hyvät ja huonot puolet. Syy ei ole hoitajissa, jotka tekevät pienellä palkalla raskasta, mutta tärkeää työtä. Uskon todella että meillä kaikilla on sama tavoite: inhimillinen ja laadukas hoiva ja asuminen ihmisen viimeisinä elinvuosina jokaiselle, osaavien ja sitoutuneiden hoiva-alan ammattilaisten toimesta. Ainakin me keskustalaiset lähdemme siitä.

Miten sitten tähän tilanteeseen on päädytty? Muistamme tältä vaalikaudelta myös Kupittaan (julkisen) psykiatrisen sairaalan kauheat tapahtumat, sekä muita laiminlyöntejä. Pahinta mitä nyt julkitulleessa Esperin tapauksessa on se, että koko yrityksen liiketoimintamalli on perustunut hoitohenkilöstöstä ja hoivan laadusta supistamiseen. Lähes jokainen meistä kuntapäättäjistä on ollut tekemässä päätöksiä vanhusten hoivan ulkoistamisesta: itsekin Saarijärvellä olen ollut päättämässä ulkoistuksista niin Esperille, kuin Attendolle. Toisaalta myös sote-kuntayhtymän oman hoivakoti Kotikonnun rakentamista ajoin voimakkaasti.

Syy miksi ulkoistuksia on tehty on kuntien heikko taloustilanne, jota Stubbin-Rinteen hallitus pahensi massiivilla valtionosuusleikkauksilla. Omien, nykyaikasiten hoivakotien rakentamiseen ei kunnilla ole ollut varaa kaikkien investointipaineiden alla.

Kyseisen alan yritykset ovat kasvaneet voimakkaasti yritysostoilla. Vielä muutamia vuosia sitten Suomessa oli lähes joka kunnassa ja osassa useitakin sairaanhoitajan tai muun hoiva-alan ihmisen perustamia kodinomaisia pieniä yrityksiä, joissa ikäihmisiä hoivattiin huolella ja rakkaudella. Useat heistä olivat pakotettuja myymää yrityksensä kun eduskunta muutti säädöksiä, joissa asetetaan tiukat kriteerit millaisia asuinhuoneiden pitää olla, jokaisella oma wc jne. Tämä ajoi pienet yritykset myymään. Toisaalta ovat suuret kansainvälisesti omistetut firmat aika hyviä hintoja pienistä yrityksistä maksaneetkin.

Oppositio on päättänyt tehdä välikysymyksen vanhusten hoivan tilasta. Todellisuushan on se että nykytilaan kaikki ovat yhtä syyllisiä. Sote-uudistuksella pelottelu on siinä mielessä epärehellistä, että nykytilaanhan on päädytty nykyjärjestelmän myötä. En usko että valinnanvapaudessa kukaan veisi omaisiaan asumaan paikkaan joka on tunnettu huonoksi. Nykyäänhän kunta määrää paikan ja ainoastaan varakkailla on varaa todella valita nykytilanteessa.

Ihmisoikeudet täyttävän ja inhimillisen hoivan aikaansaamiseen tarvitaan enemmän hoitajia, siksi 0.7 hoitajamitoitus tarvitaan, lisää rahaa, parempia toiminta- ja johtamismalleja hoivakoteihin. Tämä on yhteinen haasteemme!

Viikonlopun olen keskustan vaaliristeilyllä mutta maanantaina 4.2 klo 18:00 olen tupaillassa Harri ja Aino Piilosella Äänekoskella. Tervetuloa mukaan!