Sveitsin tie ei ole Suomen tie

Sveitsi rajoitti kansanäänestyksellä EU-maiden kansalaisten maahantuloa ja työskentelyä Sveitsissä. Vastavetona EU katkaisi neuvottelut Sveitsin kanssa sen liittymisestä unionin sisäisille sähkömarkkinoille, joilta Suomikin osan sähköstään hankkii.
EU:n vastatoimet olivat selkeä näpäytys Sveitsille. Vapaa liikkuvuus on ollut keskeisimpiä periaatteita mille yhteistyötä Euroopan maiden välillä on rakennettu. Suomikin on hyötynyt tästä. Osa kuitenkin pelkää suomalaisen työn ja palkkojen polkemista ulkomaisen halpatyövoiman armoilla.
Tosiasia on, että suomalainen työ on hyötynyt valtavasti vapaasta liikkuvuudesta EU-maiden välillä. Työn lisäksi liikkuvat myös tavarat. Suomalaiselle tavaralle on ollut EU:n sisällä kysyntää ja on toivottavasti vastakin. Siitä on syntynyt työtä Suomeen. Ulkomaisen työvoiman suurta rynnistystä Suomeen tuskin lähitulevaisuudessa tapahtuu, muilla kuin niillä aloilla joiden työpaikat eivät suomalaisille kelpaa.
Paineet rajoittaa ihmisten liikkumista kasvavat myös muualla Euroopassa, jopa EU-maissa. EU on nyt tehnyt selväksi miten se aikoo jatkossa toimia vastaavissa tapauksissa. Näpäytyksille voi tulla tarvetta jatkossakin.
Suomalaisten on kuitenkin hyvä nähdä EU-maiden kansalaisten ja työvoiman liikkuvuuden rajoittamista vaativien löysien puheiden läpi.