Ukrainaa tuettava tiellä oikeusvaltioksi

Suomi on riippuvainen Euroopan maista. Maanosan tapahtumat vaikuttavat meihinkin, halusimme tai emme. Ukrainan tapahtumat vyöryvät joka päivä tiedotusvälineistä koteihin. Vajaan kahden tunnin lentomatkan päässä on tapahtunut hirveitä. Tilanne on huolestuttava myös Suomen ja sen lähialueiden kehityksen kannalta.

Venäjä haluaa pitää Ukrainan talutushihnassa vanhaan malliin. Syy tähän on selvä: Kremlissä pelätään perinteisen valtapiirin kaventumista. Ukraina on väestöltään ja pinta-alaltaan suuri maa. Sen sijainti keskeisellä paikalla Euroopan ja Aasian rajalla tekee sen tulevaisuudesta poliittisesti ja taloudellisesti merkittävän kysymyksen EU-maille.

Euroopan unionin on turvattava nyt rauha Euroopassa. Unioni perustettiin turvaamaan rauha ja vakaat yhteiskuntaolot Euroopassa sekä sen lähialueilla. Nobelin rauhanpalkinnon voittaneen järjestön näytöt eivät ole kuitenkaan riittäviä. Balkanin ja Lähi-idän surulliset tapahtumat eivät anna aihetta ylpeyteen.

Unionilla on todellinen näytönpaikka, kun rauha on uhattuna maanisamme itälaidalla. EU:n on otettava vahva rooli Ukrainan kehityksen vakauttamisessa. Euroopan on toimittava johdonmukaisesti sekä esiinnyttävä yhdellä äänellä. EU:n on myös kyettävä aktiiviseen dialogiin Venäjän kanssa.

Suomella on hyvät kahdenväliset suhteet Venäjän kanssa. Niiden edellytys on myös se, että Venäjä ja sen lähialueet pysyvät vakaina. Ukraina on saatava kansanvaltaisen kehityksen tielle, jossa kansalaisoikeudet toteutuvat ja kansalaiset voivat luottaa järjestelmään sekä maan talous lähtee kasvuun. Ukraina on aivan meidän naapurissamme. On Suomen etu, että Ukraina saadaan tasapainoisen oikeusvaltiokehityksen tielle.