Tiedote: Kesk Honkonen ja Kärnä: Riistakeskuksen metsopäätös kumottava

Medialle 17.3.2016, julkaistavissa heti

Kesk Honkonen ja Kärnä: Riistakeskuksen metsopäätös kumottava

Eduskunnan ympäristövaliokunnan keskustalaiset kansanedustajat Petri Honkonen ja Mikko Kärnä kritisoivat riistakeskuksen päätöstä myöntää 40 metson kiinniottolupa Keski-Suomeen FinnHunting Oy:lle. Yhtiön tarkoituksena on siirtää kiinniotetut linnut Puolaan.
– On käsittämätöntä, että riistakeskus myöntää kiinniottoluvat soidinaikana alueelle, jossa metsokannat ovat muutenkin alhaiset. Metso oli viime syksynä kokonaan rauhoitettu Kannonkosken, Kinnulan, Kivijärven, Pihtiputaan ja Viitasaaren kunnissa. Muuallakin Keski-Suomessa sen metsästysaikaa oli rajoitettu, toteaa Kärnä.
Keskustaedustajat pitävät positiivisena, että metso pyritään palauttamaan Puolan luontoon, mutta palauttaminen ei voi tapahtua suomalaisen metsokannan kustannuksella. Metsoja tulisi ottaa kiinni ainoastaan alueilta, joissa kanta on erittäin vahva ja elinvoimainen. Keski-Suomessa näin ei ole.

– Metso on Keski-Suomen maakuntalintu ja sen elinvoimaisuudesta on pidettävä erityistä huolta. Riistakeskuksen tulisi vakavasti harkita tekemänsä päätöksen eettisyyttä ja kumota se. On erityisen huolestuttavaa, että päätös tehtiin ilman Riistakeskuksen Keski-Suomen aluetoimiston puoltoa, heiltä kyselemättä. Tällaisissa tilanteissa tulisi ensisijaisesti kunnioittaa paikallista mielipidettä ja asiantuntemusta, Honkonen vaatii.

Keski-Suomen riistanhoitotoimijat ovat ryhtyneet toimenpiteisiin asian korjaamiseksi.

 

Lisätietoja:

kansanedustaja

Petri Honkonen

040 8397776

petri.honkonen@eduskunta.fi

 

kansanedustaja

Mikko Kärnä

040 1438941
mikko.karna@eduskunta.fi