Viikkokirje, viikko 14

Petrin viikkokirje, viikko 14

Kulunut viikko oli poliittisesti merkittävä. Kehysriihessä linjattiin valtion talouden suuntaviivat seuraavaksi kolmeksi vuodeksi. Sote-uudistuksen jatkovalmistelu sai varmuutta alleen roiman annoksen. Myös pettymys oli tarjolla meille keskisuomalaisille, kun Kirri-Tikkakoski moottoritiehanke ei saanutkaan sitä rahoitusta, joka sille olisi kuulunut. Nyt on edessä kovaa jatkotyötä, että se saadaan putkeen ennen vaalikauden loppua. Keski-Suomi kärsi turhaan biotuotetehtaan mukanaan tuomista viime vaalikauden miljoonista. Vaikka kokoomuslaiset laskivat nämä ansiokseen, tuskin niitäkään miljoonia olisi tullut ilman tehdasinvestointia.

Soten valmistelun kannalta olen erittäin tyytyväinen, että maakunnille saatiin vahva asema. Maakuntaveroa aletaan valmistella, ja siitä tehdään myös esitys ensi vaalikaudella ratkaistavaksi. Maakuntia tulee siis 18, ja sosiaali- ja terveyspalveluiden osalta niiden välille tulee merkittävää erikoistumista. Toivotaan, että nyt saamme viimein terveyskeskuspalveluja vahvistumaan.

Osallistun tulevana maanantaina Euroopan neuvoston media-alakomitean kokoukseen Lontoossa, parlamentin alahuoneessa. Olen tätä kirjoittaessa lentokoneessa matkalla brittien pääkaupunkiin. Veroparatiisikohu horjuttaa pääministeri David Cameronia. Toivotaan, että tämän tietovuodon myötä yhä harvemmassa maassa verotusta välttelevä omaisuus tuntee olevansa piilossa ja turvassa.

Terveisin Petri