Viikkokirje, vko 45
Talvisoten uhka jäi taakse
Takana on politiikan superviikko. Vääntö sote-uudistuksesta uhkasi oikeasti kaataa hallituksen. Ilmapiiri eduskunnan käytävillä kävi jo jännitteiseksi, kokoomuksen kansanedustajat jättivät jo tervehtimättä. Ikävintä viime viikkojen tapahtumissa oli huomata, etteivät kokoomuksen yhteistyökyvyt ole muuttuneet mihinkään sitten Vanhasen hallituksen. Luottamuksellisia asioita vuodetaan julkisuuteen tahallisesti neuvottelutaktisista syistä, sovitut asiat eivät pidä ja peli on likaista. Tätä kirjoitettaessa neuvotteluja sote- ja aluehallintopaketin yksityiskohdista käydään yhä. Pääasia kuitenkin, että hallitus jatkaa työtään, eikä Suomi suistu epävarmuuden tilaan.
Sote-ratkaisu, 18 itsehallinnollista kansanvaltaista maakuntaa, joista 15 järjestää sote-palveluja, on kaikista valheellisista väitteistä huolimatta suuri askel eteenpäin. Nykyään sote-palveluja järjestää melkein kaksisataa kuntaa, kuntayhtymää, sairaanhoitopiiriä, isäntäkuntaa tai yhteistoiminta-aluetta. Keski-Suomessakin järjestäjiä tai tuottajia taitaa olla lähemmäs kymmenen. Lisäksi meillä on Keski-Suomen pelastuslaitos, Keski-Suomen liitto, Keski-Suomen Ely-Keskus, Keski-Suomen sairaanhoitopiiri, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä ja Äänekosken koulutuskuntayhtymä. Jos näistä päästään yhteen hallinnolliseen organisaatioon ja purettua päällekkäisyydet, ollaan aika kaukana himmelistä. Jättäisin tosin itse toisen asteen koulutuksen maakuntaitsehallinnon ulkopuolelle.
Sote-vääntö jatkuu yhä edelleen, nyt sisältöjä neuvotellaan. Päätavoitteena on, että ihmiset saavat tulevaisuudessakin hyvät ja laadukkaat peruspalvelut, oli ihminen sitten rikas tai köyhä, terve tai sairas, nuori tai vanha. Nyt ollaan jo aika pitkällä siihen suuntaan.