Viikkokirje, viikko 50

Petrin viikkokirje, vko 50

Eduskunnassa kiireet lisääntyvät joulua kohden. Tällä viikolla tuli koettua pitkiä istuntoja. Loppuvuoteen kasaantuu aina paljon hallituksen esityksiä, jotka on saatu syksykaudella käsiteltyä eduskunnassa ja niiden käsittely täysistunnossa kestää pitkään. Tiistain istunto kesti iltapäivästä kello 14:00 aamuyöhön klo 4:15 saakka. Itse lähdin yhden jälkeen yöllä pois, hyvin valmisteltu puheenvuoro maatalouslomituslain muuttamisesta jäi pitämättä..

Subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaaminen kotona olevilta vanhemmilta puhututti (ja huudatti) oppositiota melkein seitsemän tuntia salissa tiistaina. Sain itsekin haukkuja, kun kannatin tätä lakia. Mielestäni ei ole kohtuutonta vaatia lasten hoitamista kotona silloin, jos toinen vanhemmista on kotona. Päivähoitoa saa kuitenkin jatkossakin jokainen lapsi 20 tuntia viikossa. Ja jos perheessä on ongelmia, saa lapsi kokoviikkoisen päivähoidon.

Torstain istunnossa käsiteltiin mm. lukukausimaksujen määräämistä EU- ja Eta-maiden ulkopuolelta tuleville korkeakouluopiskelijoille. Heille tulee jatkossa 1500 euron suuruinen vuosittainen maksu, jos opiskelevat Suomen korkeakouluissa. Hyvä uudistus, jota monen korkeakoulun johto on toivonut.

Tulevalla viikolla hyväksytään ensi vuoden budjetti. Sitten onkin aika hiljentyä joulun viettoon.

Terveisin Petri