Viikkokirje, viikko 6

Tässä tulee ensimmäiset viikkoterveiset vuodelle 2016. Hyvää alkanutta vuotta ja jo helmikuuta! Tarkoitus oli kirjoitella viime viikolla istuntokauden alun terveiset, mutta influenssa iski ja olin loppuviikon sairaslomalla. Rokotteesta huolimatta sama ärhäkkä tauti on kaatanut myös muutamia muita kansanedustajia.

Valtiopäivien kaksi ensimmäistä viikkoa ovat kuluneet vauhdikkaasti. Etenkin ympäristövaliokunta on aloittanut työt vinhasti. Olemme käsitelleet uutta lakia Metsähallituksesta. Lakiesitys ei ole ongelmaton, mutta monet julkisuudessa liikkuvat huhut ovat puhdasta pelottelua. Valtion vesiä tai maita ei olla myymässä ulkomaille ja ne säilyvät edelleenkin eduskunnan ohjauksessa. Metsähallituksen omilla maillaan harjoittama metsätalous yhtiöitetään omaan osakeyhtiöön, jolla on tietenkin tuottovelvoite. Pitää muistaa, että Metsähallitus ei hakkaa metsiään yhtään sen enempää kuin mitä eduskunta siltä vaatii, eikä se myy maita pohjineen ellei eduskunta niin päätä.

Tapasin myös apteekkariliiton edustajan. Kansanedustaja Antero Vartia laati toimenpidealoitteen eduskunnalle, jossa hän vaatii apteekkitoiminnan vapauttamista. Ruotsissa apteekkien perustamisen luvanvaraisuus poistui vuonna 2009. Seurauksena on ollut palvelun huononeminen, lääketoimitusvarmuuden heikentyminen sekä se, että pääosa ennen yksityisten apteekkarien omistamista apteekeista on päätynyt ylikansallisten veroparatiisiyhtiöiden haltuun. Kolme suuryritystä omistaa nyt valtaosan Ruotsin apteekeista. Omasta mielestäni on hyvä, että lääkkeet saa edelleenkin ostaa lääkealan ammattilaisilta. Kannattaa myös muistaa, että lääketaksat vahvistaa eduskunta, lääkkeiden hinnat eivät välttämättä halpene vaikka apteekkimonopoli purettaisiin. Apteekit ovat keskeinen osa terveydenhuoltojärjestelmäämme, eikä hyvin toimivaa apteekkijärjestelmää kannata purkaa.

Ensi maanantaina minulla on ilo vihkiä Saarijärven uusi päiväkoti. Sen jälkeen tutustutaan kansanedustajaporukalla Äänekosken biotuotetehtaan työmaahan ja Metsäteollisuus ry:n tavoitteisiin. Täytyy tuoda myös metsäomistajan ääni kuuluviin.

Terveisin Petri