Viikkokirje vko 39

Tässä tulee ensimmäinen viikkokirje. Kerron jatkossa viikoittain kuulumisiani Eduskunnasta ja muualta työni merkeissä.

Tiistaina esiinnyin ensimmäistä kertaa näkyvämmin eduskunnassa. Sain käyttää keskustan ryhmäpuheenvuoron opposition tekemän koulutusvälikysymyksen käsittelyssä Eduskunnassa. Puheenvuoro oli heti ministerin vastauksen ja välikysymyksen ensimmäisen allekirjoittajan, Jukka Gustafssonin jälkeen. Oppositio kritisoi, sinänsä ymmärrettävästi koulutukseen tehtäviä määrärahaleikkauksia. Opetus ja kulttuuri on kuitenkin sote:n jälkeen toiseksi suurin menoerä valtiontaloudessa ja siksi siitäkin joudutaan leikkaamaan. Tavoitteena on kuitenkin etteivät leikkaukset huonontaisi koulutuksen laatua. Viiden minuutin puhe on nähtävissä Yle-areenassa tai eduskunnan nettisivuilla. Puheenvuoro alkaa tallenteessa noin 40 minuutin kohdalla.

Tätä syksyn kolmatta istuntoviikkoa on sävyttänyt etenkin keskustelu pakolaistilanteesta. Keski-Suomikaan ei ole välttynyt vastuilta tässä asiassa, Saarijärvelle ja Jyväskylään on avattu vastaanottokeskukset. Pakolaistulva on vaikea haaste ja tuo jatkuvasti lisää kuluja yhteiskunnalle. Hädänalaisia on kuitenkin autetteva, olennaista nyt olisi kuitenkin erotella hädänalaiset joukosta ja myöntää heille turvapaikka, kun taas heille ketkä ovat lähtöisin turvallaisilta alueilta voidaan palauttaa takaisin koteihinsa. Toivon ettei ilmapiiri kiristy enää Lahden kaltaisia tekoja pahemmaksi, vaikka tämän suuren ongelman kanssa joudummekin tuskailemaan. Vierailin maanantaina Saarijärven metsäkoululle vasta-avatussa vastaanottokeskuksessa tapaamassa turvapaikanhakijoita.

Allekirjoitin perjantaina perussuomalaisten kansanedustajan Arja Juvosen lakialoitteen lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten koventamisesta. Suomessa seksuaalirikoslainsäädäntö ei ole riittävän tiukalla tasolla, jos vastaavista rikoksista tuomitaan ehdollisia rangaistuksia. Lakialoite on hyvä ja sama tavoite on myös hallitusohjelmassa.

Viikkoon mahtui myös elinkeinoministeri Olli Rehnin tapaaminen Jyväskylässä. Luovutimme hänelle yhdessä Karstulan, Kivijärven, Kannonkosken, Kyyjärven ja Saarijärven kuntien vetoomuksen yritystukiprosentin palauttamisesta takaisin alkuperäiselle Itä-ja Pohjois-Suomen tukitasolle. Korkeampi tukitaso investointeihin olisi tärkeää alueen yrityksille.

Istuntoviikon päätteeksi saimme budjettikirjt eli ehdotukset ensi vuoden valtion talousarvioksi. Se rytmittää ensi viikkoa eduskunnassa.  Sitä ennen kuitenkin osallistun lauantaina Saarijärven Kalmarin kylän lähiruokatapahtumaan. Lisää kuulumisia taas viikon kuluttua, ollaan yhteydessä!